Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA S MITOM

Preuređuje se rodna kuća Adolfa Hitlera: Cijena radova skočila za 11 milijuna eura

Prosvjednici protiv nacista okupljeni ispred rodne kuće Adolfa Hitlera (žuta kuća desno)
Prosvjednici protiv nacista okupljeni ispred rodne kuće Adolfa Hitlera (žuta kuća desno) Foto: Afp
Očekuje se da će opsežna prenamjena rodne kuće i prvog doma Adolfa Hitlera u gradu na austrijsko-njemačkoj granici stajati gotovo dvostruko više nego što je prvotno planirano, objavilo je u petak austrijsko ministarstvo.

Prazna zgrada u mjestu Braunau am Inn, rodna kuća i prvi dom Adolfa Hitlera, dat će se na raspolaganje austrijskoj policiji.

Posebna komisija predložila je arhitektonske izmjene da bi ona postala gotovo neprepoznatljiva i time manje privlačna neonacistima koji hodočaste na to mjesto.

No cijena građevinskih radova narasla je na čak 20 milijuna eura, 11 milijuna više nego je ranije planirano, objavilo je austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova u petak. Glasnogovornik ministarstva to je objasnio "općim povećanjem troškova radova".

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko TU SU VEĆ 30 GODINA Karamarka uznemirio "Tito" u Zagrebu: "Opet… Kontaminirana zona ukrašena je instalacijama Tomaševićevih kanti za smeće"

Pročitajte i ovo Ilustracija UŽAS U PARIZU Otac pronašao trogodišnju kćer u perilici rublja: Sirotom djetetu nije bilo spasa

Zgrada u kojoj je rođen i prve mjesece života proveo nacistički diktator prazna je otkako se iz nje 2011. iselila udruga za ljude s intelektualnim poteškoćama.

Austrijska vlada oduzela je zgradu njezinom prethodnom vlasniku nakon dugog spora oko buduće namjene, a mnogi se pitaju kako se nositi s mitom, odnosno može li se mit koji se i dalje vezuje uz Hitlera srušiti iako se od doslovnog rušenja kuće odustalo.

Dovršetak radova očekuje se 2025. godine.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene