Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD spremne pomoći Ukrajini

Biden najavio najvažniji događaj u povijesti Ukrajine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države spremne su pomoći ukrajinskom gospodarstvu, ali traže obračun s korupcijom.

Američki potpredsjednik Joe Biden poručio je u utorak zastupnicima ukrajinskog parlamenta u Kijevu, uključujući predsjedničke kandidate, da su Sjedinjene Države spremne pomoći ukrajinskom gospodarstvu, ali i upozorio da se moraju boriti protiv 'raka endemske korupcije'.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

Biden, koji je u ponedjeljak doputovao u posjet Kijevu, kazao j da će predsjednički izbori 25. svibnja biti najvažniji događaj u povijesti zemlje te da je Washington spreman pomoći u njihovu održavanju.

Ocjenjujući da je Ukrajina suočena s 'ponižavajućim prijetnjama' i 'zastrašujućim problemima', Biden je istaknuo da su Sjedinjene Države spremne pomoći njezinim čelnicima da iskoriste priliku za nacionalno jedinstvo.

Joe Biden stigao u Ukrajinu

Dodao je također da ne postoji razlog zašto Ukrajina ne bi mogla postići energetsku sigurnost, umjesto da ovisi o ruskim energentima, ali i napomenuo da je za to potrebno neko vrijeme.

Biden se u parlamentu sastao s privremenim ukrajinskim predsjednikom Oleksanderom Turčinovim, a razgovarat će se i s premijerom Arsenijem Jacenjukom.

Kijevske vlasti suspendirale su tijekom Uskrsnih blagdana vojnu operaciju protiv proruskih militanta koji u devet gradova na istoku zemlje još drže nekoliko javnih zgrada.

Obećale su da će ispuniti neke njihove zahtjeve koji uključuju decentralizaciju vlasti i jamstva za status ruskog jezika.

State Department je u ponedjeljak objavio fotografije koje, kako tvrdi, dokazuju da su neki od militanata zapravo pripadnici ruskih specijalnih snaga. Ruska vlada to nije komentirala.

Ukrajina, Rusija, Europska unija i Sjedinjene i SAD dogovorili su 17. travnja u Ženevi sporazum koji bi trebao spriječiti izbijanje građanskog rata u zemlji. Sporazum poziva na trenutačni prekid nasilja i razoružanje proruskih militanta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene