Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpora iračkim snagama

Američka vojska u iračkim gradovima i nakon 30. lipnja 2009.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Određeni broj američkih vojnih snaga ostat će u iračkim gradovima i nakon 30. lipnja iduće godine, unatoč tomu što je sporazumom između Washingtona i Bagdada predviđeno povlačenje američke vojske iz urbanih sredina u Iraku do toga datuma, izjavio je zapovjednik američkih vojnih snaga u Iraku, general Raymond Odierno.

Objasnio je da bi američke vojne snage u iračkim gradovima trebale ostati kao potpora iračkim snagama sigurnosti, a ne kao vojska koja će sudjelovati u borbama. Premijer Nouri al-Maliki, u međuvremenu je opovrgnuo izjavu vlastita glasnogovornika prema kojoj bi iračka vlada mogla zatražiti od američkih vojnih snaga da ostanu ondje kao treneri i nakon 31. prosinca 2011., što je, prema sporazumu, krajnji rok za povlačenje svih američkih trupa.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

'Vjerujemo da bismo i nakon ljeta trebali ostati u svojim bazama u urbanim predjelima', rekao je Odierno novinarima koji su doputovali u Irak u pratnji američkog ministra obrane Roberta Gatesa. On je stigao u posjet zrakoplovnoj vojnoj bazi u Baladu. 

>> Iračka vlada prihvatila sigurnosni pakt sa SAD-om

Nitko od iračkih dužnosnika još nije komentirao ovakvu mogućnost. Reuters podsjeća na nedavnu izjavu glasnogovornika iračke vlade Alija Al-Dabbagha, koji je rekao kako postoji mogućnost da se američke snage ne povuku u potpunosti sve do kraja 2011., iako je to predviđeno američko-iračkim sporazumom.

'Jasno nam je da iračka vojska neće biti u potpunosti spremna za tri godine. Treba nam puno više vremena, možda i deset godina', rekao je Al-Dabbagh, no iračka je vlada reagirala objavom kako je Al- Dabbagh iznio vlastito stajalište, a ne stajalište vlade.

Američko-irački sporazum je, nakon žestoke rasprave u iračkom parlamentu, usvojen prošli mjesec, a Iračani bi se iduće godine trebali izjasniti o tom dokumentu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene