Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerikanci ostaju još tri godine

Iračka vlada prihvatila sigurnosni pakt sa SAD-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon višemjesečnih mučnih pregovora s Washingtonom, iračka je vlada prihvatila sigurnosni pakt sa SAD-om prema kojemu će američke snage ostati u toj zemlji još tri godine nakon isteka mandata UN-a krajem ove godine.

Pakt, poznat pod nazivom Sporazum o statusu snaga, dat će legalitet ostanku američkih trupa u Iraku do kraja 2011. godine. Prema sporazumu, američke će se snage iz gradova povući do lipnja 2009. ali će cijelu zemlju napustiti tek koncem 2001.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poljaci se povlače iz Iraka? Slika nije dostupna Hillary Clinton traži povlačenje vojske iz Iraka

'Vlada je jednoglasno prihvatila sporazum između Iraka i SAD-a o povlačenju američkih snaga, s izmjenama i dopunama koje je tražila američka strana', kazao je vladin glasnogovornik Ali al-Dabbagh kako su prenijele agencije.

Ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari je rekao da se vlada nada da će sporazum proći u parlamentu do kraja studenoga.

Prema njegovim riječima postignuti su kompromisi koji su zadovoljili iračku stranu.

'Sada imamo sporazum kojeg možemo braniti', kazao je i rekao da će sve biti javno objavljeno a kopije sporazuma će dobiti sve susjedne zemlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene