Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A gdje je tu Melanija?

Algoritam ''izračunao'' zanimljive podatke o Trumpu i Obami

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sustav umjetne inteligencije koji predviđa bračni status korisnika društvenih mreža nije prepoznao da u životu Donalda Trumpa postoji Melanija.

Noćno i ranojutarnje ''ludovanje'' Donalda Trumpa po Twitteru dovelo je sofisticirani računalni algoritam do zaključka da američki predsjednk živi kao neženja.

Pročitajte i ovo U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina? Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok

Sustav umjetne inteligecije koji se koristi za predviđanje bračnog stanja računa na društvenim medijima, a koji navodno ima točnost od 86 posto, Trumpa je okarakterizirao kao neoženjenoga.

Algoritam su razvili istraživači sa sveučilišta ITMO u St. Petersburgu i Nacionalnog sveučilišta u Singapuru. Pomoću njihovog algoritma računalo analizira podatke s Twittera, Instagrama i Foursquarea, prenosi Independent.

Za predviđanje bračnog statusa program gleda parametre kao što su dužina tweetova, tip slika koje se objavljuju i prijave.

U sklopu eksperimenta na konfereciji u San Franciscu, znanstvenici su prikupili podatke i analizirali račune Baracka Obame i Donalda Trumpa.

Koristeći podatke, program je točno procijenio da je Obama u braku. U slučaju Donalda Trumpa rezultat i nije bio najtočniji, a programeri su objasnili da je vjerojatni razlog netočnog rezultata Trumpova sklonost noćnom tweetanju, kao i činjenica da njegovi pomoćnici često objavljuju u njegovo ime.

''Svi znamo za Melaniju. U ovom slučaju zapravo smo analizirali jesu li Trumpovi asistenti u braku ili ne'', rekao je profesor Andrey Filchenkov (ITMO).

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene