Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'EU neodgovorna u tvrdnjama o prijevari'

Afganistan: Karzaiju ipak natpolovična većina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai dobio je natpolovičnu većinu na predsjedničkim izborima, pokazali su potpuni privremeni izborni rezultati koje je danas objavilo izborno povjerenstvo, sam je Karzai preko svog izbornog stožera kao neodgovorne odbacio tvrdnje europskih promatrača da je sumnjiva trećina Karzaijevih glasova.

Karzai je osvojio 54,6 % glasova na izborima 20. kolovoza, gotovo dvostruko više od svog glavnog suparnika Abdulaha Abdulaha, koji je dobio 27,8 %, priopćilo je izborno povjerenstvo. Odaziv birača bio je 38,7 %. Ipak, rezultati nisu konačni sve dok ih ne odobri posebno povjerenstvo za pritužbe (ECC), koje je pozvalo na ponovno brojenje glasova na oko 10 %birališta na kojima je odziv bio neuobičajeno visok. ECC mora provjeriti više od 2.000 pritužaba, a to bi moglo potrajati tjednima.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Slika nije dostupna Izbori u Afganistanu Washington Post: Karzai i Abdulah u drugome krugu

EU tvrdnje neodgovorne

Rezultati su objavljeni nakon izjave izbornih promatrača EU-a da je do 1,5 milijuna glasova, četvrtina svih glasova, lažirana ili krivotvorena, a izborni stožer afganistanskog predsjednika Karzaija je te tvrdnje odbacio kao 'neodgovorne'.  Phillippe Morillon, čelnik promatračke misije Europske unije, ustvrdio je da je od tri milijuna glasova koje je Karzai dobio, sumnjivo njih 1,1 milijun i da ih treba provjeriti zbog moguće prijevare.

'Izborni stožer Hamida Karzaija vjeruje da je današnje priopćenje o broju sumnjivih glasova, koje su izdali čelnik i zamjenik čelnika Europskog promatračkog povjerenstva pristrano, neodgovorno i u kontradikciji s afganistanskim ustavom', kaže se u priopćenju Karzaijeva stožera. 'Prema afganistanskom ustavu, izbornim se prigovorima bavi povjerenstvo za izborne prigovore', kaže se u priopćenju. To tijelo ima potporu Ujedinjenih naroda i već je naredilo ponovno prebrojavanje glasova s otprilike 10 % glasačkih mjesta. Po Morillonovim riječima, promatrači misle da je sumnjivo milijun i pol glasova, od toga 1,1 milijun Karzaijevih, a 300.000 tisuća njegova glavnog protivnika, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Abdulaha Abdulaha. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene