Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arapski summit:

Abas pozvao na palestinsko jedinstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je na stvaranje palestinske vlade nacionalnog jedinstva kako bi se stvorili uvjeti za održavanje izbora nakon izraelske ofenzive u Pojasu Gaze u kojoj je poginulo 1300 ljudi i koja je duboko podijelila arapski svijet.

'Ono što je potrebno ... to je vlada nacionalnog jedinstva koja će ... ukinuti blokadu, otvoriti granične prijelaze i pokrenuti obnovu te organizirati istodobne predsjedničke i parlamentarne izbore', rekao je Abas na dvodnevnu arapskom susretu na vrhu koji je počeo i Kuvajtu.

Pročitajte i ovo Prva ostavka Šef vojne obavještajne agencije Prvi izraelski dužnosnik dao ostavku: Preuzeo odgovornost za pokolj 7. listopada Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu

Abas je također pozvao na hitno održavanje razgovora o pomirbi između suprotstavljenih palestinskih frakcija koji bi se trebali održati u Egiptu. Palestinska militantna skupina Hamas nasilno je 2007. preuzela nadzor nad Pojasom Gaze od Abasova pokreta Fataha. Abasa, koji još vlada na Zapadnoj obali, podupire Zapad i neke arapske države, ali ga drugi arapski čelnici smatraju preslabim.

Istodobno je egipatski predsjednik Hosni Mubarak optužio Hamas da je odgovoran za izraelsku ofenzivu jer nije želio produžiti šestomjesečno primirje koje je isteklo u prosincu. Podjele među Palestincima odrazile su se tijekom izraelske ofenzive i u širem arapskom svijetu. Arapski čelnici održali su u zadnjih pet dana tri sastanka na kojima se iskristalizirala podjela na skupinu zemalja predvođenu Egiptom i Saudijskom Arabijom te na skupinu predvođenu Sirijom i Katarom koja snažno podupire Hamas. Ta podjela prevladava i na dvodnevnu arapskom susretu na vrhu koji se održava u Kuvajtu. 

>> Izraelci postupno napuštaju Pojas Gaze

>> Izraelska vojska se povukla s nekih položaja oko Gaze

Sirija, glavni Hamasov pokrovitelj, pozvala je okupljene čelnike da zbog akcije u Gazi Izrael proglase 'terorističkim entitetom'. 'Trebamo jasno pokazati svoju potporu palestinskom otporu. Predlažem da ovaj skup cionistički entitet službeno proglasi terorističkim entitetom', rekao je sirijski predsjednik Bašar al-Asad. Mubarak je naprotiv u svom govoru istaknuo da je Hamas odgovoran za izraelsku ofenzivu jer nije želio produžiti prekid vatre. Egipatski je predsjednik optužio određene skupine koje nije imenovao da se sukobom u Pojasu Gaze koriste kako bi se unio razdor među arapske zemlje i kako bi se podijelile na 'umjerene' i 'tvrdolinijaške'.

'Arapsko-arapski odnosi nisu u najboljem stanju', zaključio je Mubarak, čija je zemlja posredovala između Hamasa, Izraela i Palestinske samouprave kako bi se postigao prekid vatre. Dodao je da je sada ključno postići jedinstvo među Palestincima. 'Bez palestinskog jedinstva neće biti moguće postići stabilnost u Gazi, neće se moći pokrenuti obnova i neće biti ukinut embargo', rekao je Mubarak. Na summitu u Kuvajtu arapski bi se čelnici trebali dogovoriti i o financiranju obnove Pojasa Gaze nakon prekida sukoba. 

>> Abas: Izraelski prekid vatre u Gazi je 'nedostatan'

>> Izrael za jednostrani prekid vatre u Gazi

>> 'Izrael treba izbaciti iz Ujedinjenih naroda'

Saudijski kralj Abdulah rekao je da će njegova zemlja darovati milijardu dolara za fond obnove Gaze, te je pozvao i druge arapske zemlje da daju svoj doprinos. 'Pozivam vas u ime Boga ... da prevladamo naše podjele i da ne ispunimo očekivanja naših neprijatelja ... te da postupimo časno', rekao je saudijski kralj. 

Od 22 članice Arapske lige na sastanku sudjeluje 17 njezinih čelnika. Skup je u Palači Bajan otvorio kuvajtski emir, šeik Sabah al-Ahmed Al-Sabah. Pozvao je svoje arapske kolege da pomognu kako bi se potvrdilo primirje što su ga u nedjelju jednostrano proglasili Izrael i Hamas i nakon kojega su se počele postupno povlačiti izraelske snage iz Pojasa Gaze opustošena u 22-dnevnoj ofenzivi.  Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i senegalski predsjednik Abdoulaye Wade, ujedno predsjedatelj Organizacije islamske konferencije, također sudjeluju na summitu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene