Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolazi li napokon mir?

Izraelci postupno napuštaju Pojas Gaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelska vojska u nedjelju se počela postupno povlačiti iz Pojasa Gaze, nakon uspostave prekida vatre na palestinskom teritoriju, opustošenom dvadetdvodnevnim izraelskim napadima i kopnenom invazijom.

Nekoliko sati nakon jednostranog izraelskog proglašenja prekida vatre, islamistički pokret Hamas je iz Damaska izvijestio o prekidu neprijateljstava i Izraelcima dao tjedan dana vremena da napudtr Pojas Gaze.

Pročitajte i ovo Rafah Nova ofenziva Izrael izveo zračne napade: Naredio evakuaciju 100.000 ljudi iz Rafaha Ismail Hanija Zračni napad Izraelci ubili tri sina i unuke šefa Hamasa u Gazi, on poslao važnu poruku

Vođa uprave Hamasa Ismail Hanija je večeras izjavio kako su Palestinci odnijeli 'veliku pobjedu' nad Izraelcima. U nedjelju tijekom dana u Pojasu Gaze nisu zabilježeni sukobi niti bombardiranje. Rano jutros Hamas je ispalio dvadesetak raketa na jug Izraela, a Izraelci su odgovorili. Pritom su ubijena dvojica Palestinaca.

>> Izraelska vojska se povukao s nekih položaja oko Gaze

Izraelski vojni glasnogovornik za France Presse je rekao kako može potvrditi da se izraelska vojska postupno povlači iz Pojasa Gaze. Večeras je izraelski premijer Ehud Olmert rekao da Izraelci 'žele izaći iz pojasa Gaze što prije, čim se zajamči sigurnost na jugu Izraela'. 'Nismo ovdje došli da bismo osvojili Gazu i kontrolirali ovo područje, jer mi ne želimo ovdje ostati', rekao je Olmert.

Izraelski su tenkovi počeli napuštati glavna uporišta oko bivšeg naselja Netzarima, južno od grada Gaze, otvorivši, prvi put nakon 3. siječnja cestu između juga i sjevera palestinskog teritorija. Vojska je napustila i uporišta oko Džabalije i Beit Lahije.


Hanija: Palestinci su odnijeli veliku pobjedu nad Izraelom

Vođa uprave islamističkog pokreta Hamas, Ismail Hanija, u nedjelju je u izjavi za mjesnu tv postaju rekao kako je palestinski narod odnio 'veliku pobjedu' nad Izraelom u Gazi.

'Bog nam je podario veliku pobjedu, ali ne pobjedu neke stranke ili frakcije, već pobjedu cijeloga palestinskog naroda', rekao je Hanija, u prvoj izjavi od početka izraelske vojne ofenzive.

'Zaustavili smo napade izraelske vojske, a neprijatelj nije uspio postići nijedan od svojih ciljeva', dodao je. U 22 dana, koliko je trajala izraelska invazija Pojasa Gaze, ondje je poginulo najmanje 1.300 Palestinaca, među kojima puno civila.


Ahmadinedžad čestitao Hamasu na pobjedi

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad čestitao je Hamasu na pobjedi protiv Izraela u Gazi i pozvao ga da nastavi s otporom, u telefonskom razgovoru s Kaledom Mešalom, vođom Hamasa koji živi u progonstvu u Damasku, izvijestila je agencija Isna.

'Danas je počela pobjeda koja će se nastaviti zahvaljujući ustrajnosti', rekao je Ahmadinedžad čija je zemlja vjerna saveznica palestinskog islamističkog pokreta Hamasa koji nadzire Pojas Gaze.

Prema njegovim riječima, treba načiniti 'pritisak kako bi se cionistički režim potpuno povukao (iz Gaze), kako bi se otvorili granični prijelazi, sudilo cionističkim zločincima i prekinule veze islamskih zemalja i marionetskog cionističkog režima'.

Izrael i palestinske islamističke skupine u nedjelju su jednostrano proglasili primirje u Pojasu Gaze. Izraelske snage su nakon toga počele postupno povlačiti postrojbe s palestinskog područja koje je opustošeno nakon 22-dnevne izraelske ofenzive u kojoj je život izgubilo najmanje 1.300 Palestinaca, prema medicinskim izvorima.

Iran niječe da naoružava Hamas i tvrdi da ga podupire jedino moralno i financijski. Teheran nikad nije priznao židovsku državu koja pak smatra da je Iran prijetnja njegovoj opstojnosti.


Hamas tvrdi da je izgubio samo 48 boraca u Gazi

Hamas je u ponedjeljak priopćio da je u izraelskoj ofenzivi na Pojas Gaze poginulo samo 48 njegovih boraca. Palestinski islamistički pokret ponovno je zaprijetio da će opet napasti ako Izrael ne povuče sve svoje postrojbe za tjedan dana, dodavši da je zadržao svoje kapacitete za ispaljivanje raketa.

'Objavljujemo našem narodu da je ubijeno 48 boraca Kasama', izjavio je na konferenciji za tisak u Gazi Abu Ubeida, glasnogovornik vojnog ogranka Hamasa, brigada Ezedin Al-Kasam. Izrael tvrdi da je ubio više od 500 Hamasovih boraca u ofenzivi započetoj 27. prosinca. Ukupno je u izraelskoj ofenzivi poginulo više od 1300 osoba.


Šteta u Gazi procijenjena na gotovo dvije milijarde dolara

Izraelska trotjedna ofenziva na Pojas Gaze prouzročila je štetu procijenjenu na gotovo dvije milijarde američkih dolara, priopćio je u ponedjeljak palestinski Središnji ured za statistiku. Najmanje 22.000 privatnih i javnih zgrada je oštećeno ili uništeno, rekao je direktor PCBS-a Loai Šabane. Osim infrastrukture veliku štetu je pretrpjelo i gospodarstvo.

U agresiji su uništeni infrastruktura, javne i privatne zgrade pa čak i zgrada UN-ove agencije za pomoć (UNRWA) te je potpuno paraliziran društveni i gospodarski život, istaknuo je.

Šabane je procijenio da početni gubitci, koje je pretrpjelo gospodarstvo i infrastruktura od početka izraelske ofenzive 27. prosinca pa sve do poziva na primirje u subotu, nadmašuju 1,9 milijarda dolara. Najoštećenija gospodarska djelatnost je poljoprivreda s više od 80 posto uništene zemlje.




Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene