Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Abas: Izraelski prekid vatre u Gazi je 'nedostatan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednostrani prekid vatre koji je Izrael proglasio za Pojas Gaze 'nedostatan' je i mora ga pratiti povlačenje izraelskih postrojbi iz tog područja, ocijenio je predsjednik palestinske samouprave Mahmud Abas.

'Prekid vatre je važan i potreban, ali nedostatan', kazao je Abas nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom u Kairu. 'Nužno je potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze i otvaranje prijelaznih točaka kako bi se omogućio dolazak pomoći palestinskom narodu u Gazi', dodao je Abas.

Pročitajte i ovo Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

Abas i Mubarak te čelnici Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Turske, EU-a i UN-a okupit će se u nedjelju u egipatskom odmaralištu Šarm el-Šeiku kako bi razgovarali o budućoj politici rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba. Izraelski premijer Ehud Olmert je europske čelnike pozvao da nakon toga dođu na večeru u Jeruzalem. Kako je priopćeno iz egipatskih diplomatskih izvora, većina ih je poziv prihvatila.

Olmert je subotu navečer proglasio jednostrani prekid napada na Pojas Gaze, ali je Hamas nakon toga ispalio pet raketa na jug Izraela. Došlo je i do jednog izraelskog zračnog napada na Gazu, za koji Izraelci tvrde da je bio odgovor na paljbu na njihove vojnike.

EU pozdravlja jednostrani izraelski prekid vatre 

Češko predsjedništvo i Europska komisija pozdravili su izraelsku najavu o jednostranom prekidu vatre u Pojasu Gaze i pozvali Hamas da se suzdrži od nasilja.

'Predsjedništvo pozdravlja najavu Izraela o jednostranoj obustavi svih vojnih aktivnosti u Gazi i traži od Hamasa da se odmah i bezuvjetno pridruži prekidu vatre. Sada je prioritet osigurati da civili ne umiru zbog toga sukoba i stoga je od životne važnosti da sva potrebna humanitarna pomoć, uključujući hranu, gorivo i lijekove bude slobodno i brzo dopremljena i podijeljena u Gazi', piše u priopćenju češkog predsjedništva. 

>> Iz Gaze na Izrael ispaljene rakete

>> Izrael za jednostrani prekid vatre u Gazi

U ime Europske komisije reagirala je povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner. 'Prekid vatre je bio neophodan. Pozdravljam činjenicu da je Izrael proglasio prekid vatre. Pozivam Hamas da se suzdrži od bilo kakvkog čina nasilja kako bi se omogućilo da se okonča užasna patnja ljudi. To bi također trebalo omogućiti EU-u i ostalim donatorima da dostave još više prijeko potrebne humanitarne pomoći', kaže Ferrero-Waldner. 

'Cilj je trajni mir'

'Naš je cilj trajni mir. Nadam se skorom otvaranju graničnih prijelaza u Gazi i povlačenju svih izraelskih vojnika iz Pojasa Gaze', dodaje povjerenica. 

Više od 1.200 Palestinaca ubijeno je u tri tjedna izraelske ofenzive, prije nego je izraelska vlada u subotu donijela odluku o jednostranom prekidu vatre.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene