Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sarkozy pozvao Izrael na povlačenje

Izraelska vojska se povukla s nekih položaja oko Gaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelska vojska se, nakon što je na snagu stupilo primirje, povukla s nekih položaja u i oko grada Gaze i prerasporedila blizu granice s Izraelom, rekli su svjedoci a prenosi agencija France presse.

Tenkovi su se povukli s glavnog položaja u bivšem naselju Netzarim, južno od Gaze, i po prvi pita od 3. siječnja otvorili cestu između juga i sjevera Pojasa Gaze.

Pročitajte i ovo Razorena Gaza Nastavljaju se pregovori Korak do primirja u Gazi: "Izrael je sve prihvatio i sada se čeka odluka Hamasa" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

Postrojbe su također napustile područje sjeverno od Gaze. Tenkovi su se postavili na sjevernoj i istočnoj granici, na palestinskom teritoriju, precizirali su svjedoci.

Sarkozy poziva Izrael da se povuče iz Gaze

Francuski predsjednik Nicholas Sarkozy je od Izraela zatražio da se povuče iz Gaze. Izrael je proglasio jednostrani prekid vatre koji je stupio na snagu u nedjelju rano ujutro. 'Nema potrebe za ostanak u Gazi. To ne pruža ništa izraelskoj sigurnosti, a ugrožava vlast palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa', rekao je Sarkozy svjetskim čelnicima koji su se u egipatskome odmaralištu Šarm El-Šeiku okupili na razgovorima o uspostavi trajnijega mira u Gazi.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak zajedno sa Sarkozyjem predsjeda tim sastankom. Sarkozy je izrazio potporu palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasa koji je također na sastanku. 'U potpunosti podupiremo palestinskoga predsjednika jer on podupire mir. Nema budućnosti ne bude li palestinske demokratske države koja podupire mir', rekao je francuski predsjednika.

'Mira neće biti ostane li Izrael u Gazi', dodao je. Na summitu su, među ostalima, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, njemačka kancelarka Angela Merkel, talijanski premijer Silvio Berlusconi, jordanski kralj Abdulah II., španjolski premijer Jose Luis Zapatero te turski predsjednik Abdullah Guel.

Asad: Izrael se mora povući iz Gaze

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je rekao u razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, da prekid vatre u Gazi treba popratiti povlačenje izraelskih snaga s palestinskog teritorija.

Jednostrani prekid vatre kojeg je proglasio Izrael nakon 22 dana rata u kojem je ubijeno 1.300 Palestinaca, treba biti popraćen povlačenjem izraelskih snaga iz Pojasa Gaze, definitivnim ukidanjem blokade i otvaranjem svih prijelaza u Gazi, rekao je Asad, prenosi agencija Sana.

Sirijski predsjednik je naglasio da je važno da UN i druge međunarodne organizacije preuzmu svoje odgovornosti u trenutku kada izraelske snage koriste nedozvoljeno oružje protiv Palestinaca u Gazi'. Ban je naglasio da će učiniti što je moguće za uspostavu mira na Bliskom istoku sukladno međunarodnim rezolucijama i načelu razmjene zemlje za mir, prenosi Sana.

SAD podupire prekid vatre u Gazi

Sjedinjene Američke Države poduprle su prekid vatre u Pojasu Gaze, koji je objavio Izrael, te pozvale sve strane da poštuju primirje, a međunarodnu zajednicu da poveća dotok pomoć palestinskim civilima. 'SAD podupire prekid neprijateljstava koji je objavio Izrael i očekuje da će sve strane odmah prekinuti napade i neprijateljska djelovanja', navodi se u izjavi državne tajnice Condoleezze Rice koju je objavio State Department.

Cilj je i dalje održati i u cijelosti poštovati prekid vatre koji će voditi stabilizaciji i normalizaciji stanja u Gazi, ističe Rice. 'Sjedinjene Države odaju priznanje Egiptu za njegova nastojanja i ostaju duboko zabrinute zbog patnje nevinih Palestinaca. Podupiremo pozive za hitnu i koordiniranu međunarodnu akciju radi povećanja dotoka pomoći, koja će pridonijeti tim nastojanjima', dodaje se u priopćenju američkoga Državnog tajništva.

Američka administracija suzdržana

Sjedinjene Države poduprle su izraelsku ofenzivu koja je počela 27. prosinca protiv Hamasa u Gazi ističući pravo židovske države da brani svoje građane od raketnih napada Hamasa, kojeg Washington smatra terorističkom organizacijom.

Američka diplomacija nije poduprla pozive Vijeća sigurnosti UN-a na trenutačan prekid vatre u Gazi i ostala je suzdržana pri donošenju relevantne rezolucije, ali zauzimala se za 'trajan i održiv' prekid vatre koji će jamčiti prekid Hamasovih raketnih napada. Washington je istodobno upozoravao Izrael da vodi računa o civilnim žrtvama. U 22 dana izraelske ofenzive na Gazu poginulo je oko 1200 Palestinaca i 13 Izraelaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene