Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Ruski Soči domaćin zimskih Olimpijskih igara 2014.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zimske olimpijske igre 2014. godine održat će se u Sočiju u Rusiji, odlučili su rano ujutro u drugome krugu tajnog glasovanja članovi Međunarodnoga olimpijskog odbora (MOO) na zasjedanju u Gvatemali.

Odluku o tome da će Rusija prvi put organizirati zimske Olimpijske igre obznanio je predsjednik MOO-a Jacques Rogge. Soči je u drugome krugu glasovanja pobijedio južnokorejski Pyeongchang, a austrijski Salzburg eliminiran je u prvome krugu. Soči je pobijedio Pyeongchang sa samo četiri glasa više: dobio je 51 glas, a Korejci 47. Pyeongchang je u prvome krugu poveo s 38 glasova, Soči je bio drugi s 34, a Salzburg je otpao s 25 glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skupljao informacije o OI-u U Rusiji otkriven gruzijski špijun, tvrdi FSB Slika nije dostupna Francuzi žele ZOI 2118.

Za pobjedu je trebalo dobiti apsolutnu većinu od 111 članova MOO-a, odnosno od njih 102 koliko ih ima pravo glasa u prvom krugu (ne glasuje predsjednik Jacques Rogge, članovi iz zemalja koje se kandidiraju, te dva njemačka člana).

Nekoliko sati prije donošenja odluke o domaćinu Igara tri kandidata su imala završno predstavljanje. Prvo se predstavio ruski Soči. Crnomorsko ljetovalište trenutačno nema izgrađen nijedan objekt nužan za održavanje Zimskih olimpijskih igara, a nema ih ni na okolnim planinama. Kandidaturu Sočija predstavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je uz tenisačicu Mariju Šarapovu i plivača Aleksandra Popova bio najveći promotor regije u kojoj ljetuje.

Drugi se predstavio Salzburg kojem je to bila druga uzastopna kandidatura. Austrijanci su u svojoj kandidaturi naglasili bogatu tradiciju zimskih sportova, neposrednu blizinu brojnih poznatih skijališta te činjenicu da je osam od 11 olimpijskih borilišta već izgrađeno. Salzburg je ispao u prvome krugu tajnog glasovanja.

Posljednji se predstavio južnokorejski Pyeongchang koji je skoro napravio veliko iznenađenje prilikom izbora za ZOI 2010. godine, kad je dobio najviše glasova u prvome krugu (51). No nakon što je eliminiran Salzburg, u drugom je krugu Vancouver dobio potrebnih 56 glasova, a Pyeohgchang 53. U međuvremenu su Korejci izgradili četiri olimpijska borilišta, a tri se grade. Prije izbora većina je stručnjaka kandidaturu Pyeongchanga ocijenila najboljom, no Korejci su strahovali da će im odmoći činjenica što je Koreja već dobila organizaciju Svjetskog atletskog prvenstva 2011. (Deagu) i Azijskih igara 2014.

Predstavnici Sočija oduševljeni

Ruski predstavnici bili su oduševljeni kad je predsjednik
MOO-a Jacques Rogge objavio da su Sočiju dodijeljene zimske OI 2014.

"Sretni smo i zadovoljni, a MOO-u dugujemo veliku zahvalnost", rekao je voditelj ekipe koja je zastupala Soči Dmitrij Černišenko, dok su se presretni izaslanici Sočija grlili i ljubili na svečanosti u Guatemala Cityju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin koji se obratio MOO-u i podupro kandidaturu Sočija, gdje ima vikendicu i kamo često odlazi na skijanje, otišao je prije objave pobjednika.

Izaslanstvo Pyeongchanga sjedilo je tužno nakon objave i nije moglo vjerovati da je i drugi put zaredom na samome kraju izgubilo. Tijesno su izgubili i od Vancouvera koji će organizirati Igre 2010.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene