Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijanje sučeljavanja

'Kandidati su pokazali bahatost i bezobrazluk'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovi lokalni izbori će biti upamćeni po tome što su prvi na kojima se gradonačelnici biraju neposrednim izborima, ali isto tako će biti upamćeni prema velikom koraku unatrag - odbijanju sučeljavanja.

Suočavanje u javnosti su naime odbili vodeći kandidati u najzanimljivijim gradovima - Zagrebu, Splitu, i Osijeku. Uoči prvog kruga izbora na Dnevnik.hr ste mogli vidjeti sučeljavanje sve trojice kandidata u četiri najveća grada, a tada je jedino Bandić izbjegao sučeljavanje sa svojim protukandidatima, Kregarom i Mesićem. Na žalost, Bandićev primjer su uoči drugog kruga slijedili i Željko Kerum i Krešimir Bubalo koji su vodeći kandidati nakon prvog kruga u Splitu, odnosno Osijeku. Naši sugovornici se slažu da je odbijanje sučeljavanja bilo kojeg kandidata dokaz loše demokratske kulture, ali da je najgori slučaj Milana Bandića jer je on još uvijek na poziciji vlasti, te bi bio red da birači vide kakav je u usporedbi s drugim kandidatom. Žalosno je to što je Hrvatska u proteklih devet godina već dosegla prilično visoke demokratske standarde, da bi se sad ovim odbijanjima sučeljavanja vratila korak unatrag.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najava za parlamentarne izbore Bandić, Kerum i Glavaš stvaraju koaliciju? Slika nije dostupna 'Dvoboj gradonačelnika' Kerum bio s rasplesanim mornarima, a Bandić slavio Đurđevdan

>> Kerum, Bandić i Bubalo odbijaju sučeljavanje

Milan Bandić je u svom priopćenju u kojem je odbio sva sučeljavanja rekao da je u proteklih devet godina svoga mandata svakodnevno bio dostupan predstavnicima medija i javnosti, te da njegova radna kampanja gradonačelnika traje već četiri godine tijekom kojih se svakodnevno sučeljavao s potrebama svojih sugrađana i spremno odgovarao na njih.
Kaže da do 31. svibnja nastavlja jednako intenzivno raditi svoj odgovorni posao i fokusiran je na svoj rad, a ne na kampanju.

Željko Kerum je u svom priopćenju na poziv na sučeljavanje rekao kako zbog niske, kako političke tako i ljudske razine, ne želi sudjelovati na sučeljavanju. 'S obzirom da je takav nekorektni pristu doživio kulminaciju na sučeljavanju, kojem g. Kerum nije nazočio, pokrenut je sudski postupak radi povrede časti, ugleda i dostojanstva, kako je jedino relevantno mjesto za takav postupak, nismo u mogućnosti do daljnjega sudjelovati u bilo kakvim javnim sučeljavanjima', stajalo je u priopćenu Kerumova stožera u kojem se misli na Ostojićevu izjavu 'da je Kerum indijanac ime bi mu bilo Bijeli Prah'. Bubalo je odbijanje također pravdao time da je Đapić izgubio kompas te da ne želi zato s njime sjesti za isti stol.

Dr. Ivan Rimac, politolog sa Instituta Ivo Pilar, da odbijanje sučeljavanja načelno nije u redu te da se to slobodno može nazvati bahatošću i grubošću.

'U prvom redu to bih nazvao neodgovornošću prema biračima. Ta moda je počela nedavno i pokazala je efikasnost. To je vrlo bezobrazno i taj pristup pokazuje bahatost prema biračima, jer oni koji biraju moraju vidjeti je li neki kandidat u nečemu bolji od drugoga. Odbijanje sučeljavanja je najgori negativni trend koji sam zapazio kod ovih lokalnih izbora,a inače ima nekoliko pozitivnih. Milan Bandić u Zagrebu je eklatantni primjer bahatosti prema biračima', rekao je za Dnevnik.hr dr. Rimac koji kao pozitivan trend izdvaja to što je većina kandidata odustala od negativne predizborne kampanje.

Politolog Davor Gjenero ne bi koristio teške riječi poput bahatosti jer kaže da je to vrijednosna ocjena, ali da se ovdje svakako radi o političkoj nekulturi te o tome što ti kandidati ne poštuju političku proceduru. 'Od Bandića smo odmah u noći nakon rezultata prvog kruga čuli da je rekao 'ništa, morat ću onda pobijediti u drugom krugu'. Time je Bandić pokazao da smatra kako za njega ne bi trebale važiti demokratske procedure, da je njegova uvjerljiva većina jednaka apsolutnoj', kaže Gjenero. Naš sugovornik kaže da Bandić ne priznaje ograničenje koje ima kao aktualni skrbnik gradonačelničke funkcije, jer, napominje Gjenero, od kada je raspuštena Gradska skupština Bandić nije punopravni gradonačelnik nego samo skrbnik funkcije. Gjenero smatra kako slučajevi u Splitu i Osijeku nisu toliki problem jer kandidati nisu na vlasti i nemaju toliko moći u rukama kao što je trenutno ima Bandić u Zagrebu. U Osijeku i Splitu se i Kerum i Bubalo opravdavaju time da se ne žele spustiti na niski nivo svojih protivnika Ostojića i Đapića.

Gjenero smatra kako je najgore odbijanje sučeljavanja od strane Bandića jer je 'strašno kako on iskorištava javni novac'. Kaže da je njegova predizborna kampanja izrazito netransparentna te da je ovako kompletno minimalizirano ono zbog čega je SDP napadao HDZ. No, najgore mu je što je vidio u predizbornoj kampanji to što je izbrisana kampanja 'Pravo na grad'. Gjenero kaže da je to grozno jer je upravo SDP-u i 'šestorci' pobjedu 2000. donijela kampanja također građanske inicijative 'Glas 99', da bi sada SDP to zaboravio i ponašao se potpuno drugačije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene