Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPĆA BOLNICA DUBROVNIK

Gotovo nijedan novi pacijent s koronavirusom nije cijepljen: "Pratimo situaciju..."

Marijo Bekić
Marijo Bekić Foto: DNEVNIK.hr
Ravnatelj dubrovačke bolnice za DNEVNIK.hr progovorio je o radu bolnice dok peti val caruje Hrvatskom. Nedostaje im zdravstvenih djelatnika, a hospitalizirani su većinom necijepljene osobe. Iako omikron nije službeno potvrđen, izgleda da ga ipak ima.

Dalmatinske županije već danima bilježe porast broja novozaraženih. Splitski KBC već danima se bori s kapacitetom – ima rekordan broj pacijenata. Posjetili su ga čak i ministar zdravstva Vili Beroš te premijer Andrej Plenković. Respiratora u bolnici, srećom, imaju dovoljno!

U Općoj bolnici Dubrovnik situacija je vrlo slična. Kronično nedostaje osoblja, govori za DNEVNIK.hr ravnatelj Marijo Bekić. "Bolnica je u manjku ljudi, najviše nedostaje medicinskih sestara i liječnika. Srećom, svi su već istrenirani. Imamo 70-ak djelatnika koji ne rade. Među njima je pet liječnika i 46 medicinskih sestara, isključeni su zbog COVID-a", komentirao je.

Dodao je i da nije problem boraviti u bolnici, već je problem kada pacijent ode doma. "Imamo 66 hospitaliziranih – pet u jedinici intenzivnog liječenja, a 61 pacijenta na odjelu za zarazne bolesti – mahom se radi o necijepljenima. Imamo od šest do deset prijema dnevno, a oko 90 posto pacijenata je necijepljeno", objasnio je.

Čudi ga i što su hospitalizirane osobe mahom ljudi starije životne dobi – oni za koje su smatrali da će biti cijepljeni. Među prvima su u studenom zaustavili hladni pogon – reagirali su na vrijeme. "Pratimo situaciju, pa ćemo odlučiti hoće li biti potrebno dodatno sužavati postojeći program", naglasio je Bekić.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija Hrvatska iz minute u minutu Hrvatska ima novi crni rekord: Sve smo bliže peteroznamenkastom broju novozaraženih

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna doba omikrona Padaju crni rekordi: Njemačka danas ima najveći broj zaraženih od početka pandemije

Također, dnevno testiraju oko 600 uzoraka, a rezultati testiranima dolaze istoga dana. "Najveći broj testova bude gotov do 18 sati, a svi do ponoći."

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji još uvijek nije službeno potvrđena zaraza omikronom, ali… "Po ponašanju, brzini širenja, inkubaciji i kliničkoj slici – radi se o omikronu. Međutim, još nismo dobili potvrdu. Iz usmene komunikacije s NZJZ-om, još uvijek ni oni nemaju službene potvrde", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene