Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREVENTIVNI PREGLED OTKRIO

Carigradski patrijarh Bartolomej pozitivan je na koronavirus. Ima blage simptome

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Patrijarh Bartolomej, "prvi među jednakima" među najvišim dužnosnicima pravoslavnih crkava, u petak je testiran i pozitivan je na COVID - 19, objavila je Ekumenska patrijaršija Carigrada.

"Njegova Svetost, koji je u potpunosti cijepljen, ima blage simptome, a njegovo opće stanje je dobro", izvijestila je patrijaršija na svojoj Facebook stranici.

Patrijarh (81) koji ima sjedište u Istanbulu, bio je u studenom na operaciji u New York kada mu je ugrađen stent. U petak je bio na "preventivnom pregledu" u istanbulskoj bolnici , dodala je patrijaršija.

On je izabran 1991. za patrijarha i ima počasni i povijesni primat nad ostalim patrijarsima pravoslavnog svijeta. On je "prvi među jednakima" što mu ne daje pravo da intervenira u vjerske poslove drugih pravoslavnih crkava, ali mu daje duhovnu i protokolarnu prednost.

Vjerska uloga Konstantinopola seže u doba cara Konstantina koji je 313. priznao kršćanstvo službenom religijom Rimskog Carstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povijesni posjet Carigradski patrijarh Bartolomej I. u posjetu SPC-u u Hrvatskoj

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dijalog između katoličke i pravoslavne crkve Bartolomej pozvao papu Franju da mu se pridruži u Svetoj zemlji

Tijekom stoljeća je moskovska patrijaršija, koja ima puno više vjernika od carigradske, preuzela prevlast u pravoslavnom svijetu.

Sve pravoslavne crkve su autonomne za razliku od ovlasti Pape nad svim katolicima.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene