449638
449638
449638
449638
449638

Carigradski patrijarh Bartolomej I. u posjetu SPC-u u Hrvatskoj

  • , 09.09.2016., 13:15
  • Autor:
  • komentara

Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. prvi je put u posjetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj.

 
 
 
 
Bartolomej I. u Zagrebu (Video: Vijesti u 14)
Bartolomej I. u Zagrebu (Video: Vijesti u 14)

Bartolomej I. otvorio je simpozij u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu. Susrest će se i s nadbiskupom zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem. Sutra će služiti svetu liturgiju u manastiru u Jasenovcu. Ovo je povijesni posjet carigradskog patrijarha, koji je poznat po svome ekumenskom zalaganju. Na konferenciju je stigao i Vučićev ministar rada Aleksandar Vulin.

'Vi ste došli u drevnu kršćansku zemlju, zemlju bogate i visoke kulture, koja je zasađena i koja se razvila, a potom i plodove donijela na vjeri i mučeničkom etosu nepodijeljene crkve prvih vijekova', kazao je episkop pakračko-slavonski Jovan.

Prvi čovjek pravoslavlja, carigradski patrijarh Bartolomej otvorio je konferenciju na kojoj su o problemu holokausta govorili mnogi povjesničari, sociolozi, teolozi i drugi eksperti iz nekoliko zemalja.

Jasenovački novomučenici jednako su vrijedni kao i prvo-mučenici koje Crkva prinosi Bogu da žive vječno i tek kada naučimo poštovati tuđa stradanja, naučili smo nešto iz vlastitih, rekao je carigradski patrijarh.

Pozvao je na priznavanje svake nedužne žrtve, bez obzira na njezinu vjersku, nacionalnu pripadnost, na spol i rasu. Sutra će carigradski patrijarh Bartolomej i srbijanski patrijarh Irinej služiti liturgiju u Jasenovcu u povodu 75.-te obljetnice stradanja.

Na konferenciji je govorio i kontroverzni Amfilohije Radović mitropolit crnogorsko - primorski, srpske pravoslavne crkve. Radović je poznat po svojim nacionalističkim stavovima. Početkom velikorspke agresije na Hrvatsku otvoreno je pozivao na rat i među ostalim blagoslivljao srpske paravojne formacije prilikom napada na Dubrovnik. Radović još uvijek negira crnogorsku državnost. Njegov dolazak izazvao je brojne rasprave upravo zbog njegovih radikalnih političkih stavova. Evo što je na naše pitanje o njegovu dolasku odgovorio srbijanski ministar Aleksandar Vulin.

'Mitropolit Amfilohije Radović je pozvan od strane organizatora i ja to ne mogu komentirati. Ne bih volio da se ovaj ovaj dolazak politizira i da izgleda kao politička poruka bilo kome', rekao je Vulin.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se