Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mandati i imuniteti

Žestoka prepirka na sjednici MIP-a: ''Meni je pomalo već dosta''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je u četvrtak predložilo Hrvatskom saboru da od 1. ožujka stavi u mirovanje zastupnički mandat Zorana Milanovića, bivšeg predsjednika SDP-a.

Na danas održanoj sjednici Mandatno-imunitetno povjerenstvo odbilo je uskratiti imunitet zastupnicima Mosta Nikoli Grmoji i Maru Kristiću.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz" Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću?

Također, saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je u četvrtak predložilo Hrvatskom saboru da od 1. ožujka stavi u mirovanje zastupnički mandat Zorana Milanovića, bivšeg predsjednika SDP-a.

Prije glasovanja o zahtjevu za davanje odobrenja za nastavak vođenja kaznenog postupka protiv Nikole Grmoje povodom privatne tužbe Ranka Ostojića zbog klevete uslijedila je rasprava koju je otvorio Gordan Maras. Iako je rekao da podržava praksu koja je bila do sada, a to je da se uskrati odobrenje za vođenje kaznenog postupka želio je spomenuti još neke stvari.

'Samo bih htio napomenuti jednu stvar koja je ovdje bitna. Mi na ovom povjerenstvu često vodimo rasprave što bi se smjelo, što se ne bi smjelo i problematizira se jedan zastupnik koji je često na dnevnom redu, ali ovdje imamo situaciju koja je identična i dolazi iz Mosta. Jedan zastupnik je totalno neopravdano prozvao drugog zastupnika za praćenja koja sigurno nisu bila i uvjeren sam da će se to na sudu i dokazati. Ali bez obzira na neosnovanost njegovih navoda, znači Grmoja je optužio Ranka Ostojića da ih je tijekom pregovora pratio i zloupotrijebio određene institucije, što naravno nije istina, evo zaštitit ćemo i Nikolu od njegovih neosnovanih optužbi. Znači da ga se ne može na sudu na taj način...odnosno ne može se prijaviti, ne može se voditi postupak, ali ovdje mogu obavijestiti javnost da će kad tad biti na sudu dokazano da se tu ništa nije desilo. Znači najvjerojatnije na kraju ovog mandata kad završi 2020. Morat će se malo nažalost građani strpiti, ali Nikola će kad tad na sudu vidjeti da ovo što je govorio nije istina'', rekao je Maras.

Odgovorio mu je Mostov Miroslav Šimić.

''S obzirom da se kolega Maras u svom klasičnom obliku izlaganja još jednom ne drži teme nego nam drži polupolitičke govore htio bih reći prije svega da se slažem s tim da ovaj odbor treba odlučiti u skladu s pravilima koja smo dosad zastupali. Ne zbog toga što bi zaštitili Nikolu kako je u najboljoj namjeri gospodin Maras rekao, nego zbog toga što je to jedna dobra praksa Sabora i saborskih zastupnika. A ako se već dopušta da se ulazi u ove rasprave, u meritum nekakvog spora, htio bih reći da je gospodin Ostojić već izgubio jedan spor koji je vrlo sličnog sadržaja, odnosi se na drugu osobu, konkretno čovjeka koji je tada vodio osiguranje. Tako da ono što očekujem je da će izgubiti i ovaj. Mislim da to nije tema današnjeg odbora, svjestan sam toga, ali s obzirom da je gospodin Maras sukladno svom uobičajenom ponašanju prekršio pravila dopuštam i ja sebi isto'', odgovorio je Šimić.

Maras je predsjednika povjerenstva zamolio da upozori Šimića da nije on ta osoba koja određuje kakva su pravila i kako se smije ponašati.

''Ja poštujem postulate Hrvatskog sabora, doduše ne poštujem ovaj metkovićki poslovnik koji govori što u Mostu misle, tako se treba ponašati. Metkovićki poslovnik ne vrijedi za Marasa'', rekao je SDP-ovac.

Šimić mu je odgovorio da svaki zastupnik ima pravo upozoriti svog kolegu da se ne drži pravila rada ili odbora ili poslovnika. ''Ja sam na to upozorio. Jasno je svima u ovoj prostoriji da zlorabite još jednom poziciju da govorite stvari kojima nije mjesto'', rekao je Šimić koji je dodao da je on iz Osijeka.

Predsjednik MIP-a Žarko Tušek rekao im je da ih od njihovih karatera ''dragi Bog ne može zaštititi''. ''Završavamo priču'', rekao im je.

''Meni je već dosta''

HDZ-ov Damir Felak je rekao da će on isto ''samo kratko kako je to najavio i kolega Maras'' pa nastavio:

''Moram priznati da je meni pomalo već dosta da predsjednik u najavi svakog sastanka našeg odbora kaže neka nepisana pravila kojih bi se mi svi trebali držati. Znači da ako je privatna tužba da onda uskraćujemo odnosno predlažemo Saboru da se ne skida imunitet, a ako tužba dolazi od državnog tijela da onda odobravamo skidanje imuniteta. I onda gospodin Maras svaku sjednicu koristi, a i još neki zastupnici kojih danas nema, za svoju političku predstavu i skupljanje sitnopolitičkih bodova. To je i ova priča s takozvanim metkovskim poslovnikom. Ja ne znam, možda on postupa po SKOJ-evskom poslovniku, možda bi mu taj bio bolji. Gospodin Maras se opet stavio u službu i tužitelja i suca i neke ljude mi kad imamo predmet, mi ovdje kao odbor si dozvoljavamo da kroz rasprave pojedinih članova odbora mi još jednom valjamo po blatu i stavljamo se u ulogu koju mi uopće nemamo. Ti ljudi imaju pravo kad dođe do procesa na sudu izreći svoje mišljenje. Sud će donijeti presudu, a mi smo ovdje danas čuli da je presuda već po SKOJ-evskom poslovniku donesena'', rekao je Felak.

Tušek je rekao kako misli da nema potrebe za daljnjim komentiranjem, kao i da se vrte u krug iz odbora u odbor.

''Ja samo apeliram prema svim kolegama da se suzdrže od onoga što nije potrebno ako to ikako mogu, a ako ne da mi barem omoguće da tu raspravu vodim djelomično u jednom demokratskom tonu bez diskreditiranja bilo kojeg zastupnika, bilo kojeg pojedinca i bilo koje osobe koje su dio ovih procesa koji nama dolaze na stol'', rekao je Tušek kojeg je u tom trenutku prekinuo Maras jer je morao ''reći još jednu stvar''.

''Samo želim da se u zapisnik evidentira da nikada nisam bio u SKOJ-u'', rekao je Maras odgovarajući Felaku za kojeg je rekao da je možda on bio u partiji. Felak je odgovorio da nije bio u partiji.

''A možda ni kolega Šimić nikad nije bio u Metkoviću'', dobacio je Felak, no Šimić je, kako je sam rekao, u Metkoviću bio - i to dva puta.

Tušek im je zahvalio na ''vrlo interesatanoj raspravi''.

Uslijedila je rasprava o zahtjevu za davanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv Mara Kristića.

MIP je odbacio zahtjev privatnog tužitelja da skine imunitet Mari Kristiću (Most). Dubrovačko Državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv Kristića za kazneno djelo protiv osobne slobode, no privatni tužitelj time nije bio zadovoljan, pa je odlučio nastaviti postupak. Povjerenstvo se, međutim, držalo uhodane prakse pa je odbilo zahtjev privatnog tužitelja.

MIP: Zamrznuti mandat Milanoviću od 1. ožujka

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je predložilo Hrvatskom saboru i da od 1. ožujka stavi u mirovanje zastupnički mandat Zorana Milanovića, bivšeg predsjednika SDP-a.

Mirovanje mandata zastupnika Milanovića već je dugo u tijeku, primjetio je nakon glasovanja i kratke, ali žustre rasprave HDZ-ov Damir Felak.

Raspravu je potaknuo mostovac Miroslav Šimić izjavom da će glasovati za mirovanje kako bi se "konačno riješilo parazitsko ponašanje" bivšeg predsjednika SDP-a, koji je "za trošenje novca poreznih obveznika imao potporu svoje stranke".

Zasmetalo je to SDP-ovu Gordanu Marasu koji mu je uzvratio riječima: "Ovo je sad metkovski kliker. Što je njima dopušteno, drugima nije", pa podsjetio na zapošljavanje kuma Bože Petrova u Hrvatskim vodama i dovođenje "mladog dečka" u Upravni odbor Narodnih novina. "Odbijam raditi po metkovskom poslovniku i klikeru", poručio je Maras.

HNS-ova Nada Turina Đurić dodaje kako su mostovci potrošili godinu dana na nesnalaženje u vođenju države i svi su pritom uzimali plaće. (Hina/Ma.B.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene