Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zbog zagađenja u Sl.Brodu

Zmajlović se sastao s predstavnikom Zarubežnjefta: 'Primaran cilj je zdravlje građana Sl. Broda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode susreo se u Zagrebu sa zamjenikom direktora tvrtke Zarubežnjeft kako bi počeli rješavati problem zagađenog zraka u Slavonskom Brodu.

'Za što kvalitetniji razvoj rješavanja problema u Slavonskom Brodu važna je suradnja s resornim ministarstvom u BiH i sa samom Rafinerijom u Brodu. Kroz iskustvo u rafinerijama u Sisku i u Rijeci i dosadašnje sastanke znamo da je jedino trajno rješenje problema modernizacija rafinerije, stoga smo problem digli na razinu na kojoj definitivno postoji mogućnost njegovog rješavanja, i financijska sredstva i poslovna volja', rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u izjavi za medije nakon sastanka s Aleksanderom J. Voroninom, zamjenikom generalnog direktora tvrtke Zarubežnjeft, u čijem je vlasništvu rafinerija Brod.

Pročitajte i ovo Svađa zbog tambure - 1 Pukla žica Svađa između Grada i udruge dovela do bizarne situacije: "Mi ne tražimo radna mjesta, mi radna mjesta imamo" Slika nije dostupna JEDINO KIŠA MOŽE SMIRITI SITUACIJU Opet zagađen zrak u Slavonskom Brodu: ''Ne osjećamo se baš ugodno, imamo malu bebu...''

>> Ministar Zmajlović zabrinut za Sl. Brod: Zrak danima zagađen!

Voronin je došao u Zagreb na poziv ministra Zmajlovića kako bi razgovarali o interesima Zarubežnjefta u regiji i posebno o planovima i tijeku modernizacije Rafinerije Brod (BiH) koja je u njihovom vlasništvu. Zarubežnjeft iz Moskve je kompanija u vlasništvu Ruske Federacije i jedan je od ključnih igrača na ruskom tržištu nafte i plina s planovima za širenje u regiji Srednje i Istočne Europe. Sastanak s Voroninom iniciran je kako bi se problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, kojim se Minstarstvo zaštite okoliša i prirode bavi kao prioritetom, podigao na najvišu razinu, na kojoj definitivno postoji mogućnost njegovog trajnog rješavanja.

Ne odustajanje od modernizacije rafinerije

'U rješavanju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu primaran nam je cilj zdravlje građana Slavonskog Broda koje je ugroženo lošom kvalitetom zraka. No, modernizacija rafinerije bitna je i za građane susjedne države, građane Broda', istaknuo je ministar Zmajlović.

Ministar je na sastanku naglasio važnost trajnog rješavanja ovog problema i zatražio garancije da se od modernizacije Rafinerije Brod ne odustaje, da su za nju osigurana financijska sredstva i da će se učiniti sve da se pojedini koraci ubrzaju. Jedni od prvih koraka koji se moraju ubrzati je postavljanje mjerne postaje u krugu rafinerije te osiguranje uvida u dosad prikupljene podatke o stanju zraka u rafineriji Brod. Ministar je na raspolaganje BiH, RS-u i rafineriji Brod stavio iskustva koja Hrvatska ima sa Siskom i Rijekom te je ovim putem to predložio i kompaniji Zarubežnjeft. 'Dijeljenje iskustva kojeg imamo jedan je od načina koji može pomoći poboljšavanju trenutne situacije', istaknuo je ministar.

Širenje posla u regiji

Zamjenik generalnog direktora Voronin izrazio je interes kompanije za širenje posla u regiji, ali je naglasio i kako je riječ o kompaniji koja želi poštivati visoke standarde zaštite okoliša. Planovi za rafineriju na lokaciji u Brodu su dugoročni te je poštivanje standarda zaštite okoliša preduvjet za ispunjenje ciljeva. Hrvatska, kao susjed, ali i buduća članica EU, važan je partner prema kojem se žele ponašati odgovorno, kao i prema zemlji u kojoj se rafinerija nalazi.

'Rafinerija nafte vrlo je važna industrija i kada postaje dio jedne zajednice važno je uspostaviti s njom dobar odnos. Razumijem zabrinutost ljudi i nismo zadovoljni načinom na koji se dosad vodila komunikacija prema građanima Slavonskog Broda i Broda. Građani imaju pravo na potpunu i točnu informaciju, posebice u slučaju kada je u pitanju zrak kojeg udišu svakoga dana', izjavio je Voronin.

Prvi sastanak radne skupine u lipnju

'Kompanija Zarubežnjeft će se založiti da se Rafinerija Brod drži ugovorenih rokova modernizacije koje propisuje ekološka dozvola te da na sljedećem sastanku Radne skupine podnese izvješće o statusu modernizacije kao i da osigura uvid u podatke o stanju zraka koji su do sada prikupljeni. Osim toga, Zarubežnjeft će utjecati na to da se rafinerija u Brodu u potpunosti informira o iskustvima hrvatskih inspektora na projektima u Sisku i Rijeci', dodao je Voronin.

U lipnju je planiran sastanak Radne skupine na kojem će Rafinerija Brod podnijeti izvješće o statusu modernizacije te će dati uvid u podatke o stanju zraka koji su do sada prikupljeni. Ministar je Voroninu zahvalio na dolasku u Zagreb i dodao da je Hrvatska otvorena prema svim investicijama iz Ruske Federacije, uz uvjet da su one usklađene s visokim standardima kojima težimo i koje prihvaćamo ulaskom u EU.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene