Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Previše čestica benzena, sumporovodika...

Ministar Zmajlović zabrinut za Sl. Brod: Zrak danima zagađen!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izrazio je danas zabrinutost stanjem kvalitete zraka u Slavonskom Brodu budući da su u posljednja dva tjedna prekoračene koncentracije za lebdeće čestice benzen, sumporovodik i ozon.

'Maksimalne satne koncentracije benzena prekoračene su tijekom šest dana, a tijekom dva dana satna koncentracija sumporovodika prekoračivala je dozvoljenu koncentraciju i do dva i pol puta. Tijekom tri od četrnaest dana prekoračena je dozvoljena satna koncentracija ozona. Bez obzira što se dio tih prekoračenja može objasniti vremenskim promjena i atmosferskim utjecajima, takvo stanje nije prihvatljivo ni kratkoročno, a osobito ne dugoročno', priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Ono najavljuje da će po povratku iz Dublina gdje sudjeluje na sastanku Vijeća ministara okoliša EU, ministar Zmajlović kontaktirati resornog ministra u BiH te zatražiti i očitovanje Rafinerije Brod.

Pročitajte i ovo Svađa zbog tambure - 1 Pukla žica Svađa između Grada i udruge dovela do bizarne situacije: "Mi ne tražimo radna mjesta, mi radna mjesta imamo" Slika nije dostupna NE IZLAZITE BEZ POTREBE Slavonski Brod gori od Pekinga: Već peti dan ekstremno loša kvaliteta zraka

>> Dodik: Rafinerija u Bosanskom Brodu ne zagađuje zrak

Zmajlović pozdravlja informacije koje dolaze iz Rafinerije o hitnom postavljanju mjerne postaje u krugu Rafinerije, no podsjeća da je prema okolišnoj dozvoli koju je Rafineriji izdala Republika Srpska mjerna postaja u Rafineriji trebala biti postavljena do 31. prosinca 2012.

Ministarstvo upozorava kako i na hrvatskoj strani ima problema s postavljanjem dodatne mjerne postaje u Slavonskom Brodu. Prvi natječaj je poništen, a drugi je 1. ožujka stavljen u mirovanje jer se čekalo očitovanje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) na žalbe pristigle Državnom hidrometorološkom zavodu (DHMZ) na dokumentaciju za nadmetanje.

DKOM je 16. travnja usvojio tri od četiri žalbena navoda žalitelja, a DHMZ će 29. travnja objaviti ispravak poziva na nadmetanje i dokumentaciju u skladu s obrazloženjem te novi rok za podnošenje ponuda koji će biti 3. lipnja. Pod pretpostavkom da će ovaj natječaj rezultirati odabirom jednog ponuditelja, postavljanje mjerne postaje može se očekivati najranije za 60 dana od dana odabira ponuditelja.

Upozorava se da je još jedan od rokova koji se stalno pomiču i potpisivanje Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o suradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja koji je po zadnjim informacijama predviđen za lipanj ove godine.

'Pomaci su jedva vidljivi i prespori i meni kao ministru zaštite okoliša i prirode neprihvatljivo je da od sastanka do sastanka prođu mjeseci. U pitanju je zdravlje građana i nitko od nas ne može biti siguran kako utječe svaki novi mjesec u kojem nema pomaka na bolje. Hrvatska je dužna zaštititi svoje građane, a BiH je dužna poštovati međunarodne propise i odgovorno se odnositi prema građanima susjedne države. Na tome ću inzistirati a rješavanje problema onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu ostaje prioritet broj jedan mog ministarstva dok se trajno ne riješi', rekao je Zmajlović, kako stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene