Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REINER O KARAMARKU

'Pokazao je veliku odgovornost i liderski, državnički stav'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV, predsjednik Hrvatskog Sabora, akademik Željko Reiner govorio je koje su najnovije strategije HDZ-a.

Tomislav Karamarko je otprilike prije sat vremena kazao da bi najbolje bilo da iz Vlade odu i on i premijer Orešković i Božo Petrov. Je lit o nova strategija HDZ-a za izbjegavanje izbora?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći" Slika nije dostupna Pismo ne iznenađuje 'Ono što mora zabrinuti Tomislava Karamarka svakako je istup Miroslava Tuđmana i generala Krstičevića'

Ja mislim da je to jedan vrlo konstruktivni prijedlog gospodina Karamarka koji je njime pokazao veliku odgovornost i zapravo jedan liderski, državnički stav, u kojem je on spreman zapravo na uštrb svojeg ega, što je već jednom učinio, sjetimo se kada se formirala ova vlada, kada je on, mada vodeći najjaču stranku, pristao ne biti premijer nego doći na mjesto prvog potpredsjednika.  Ovo je jedan potez koji može razriješiti ovaj gordijski čvor koji se na žalost stvorio.

Spominju se imena, gospodin Tolušić, ima tu još nekoliko imena, gospodin Marić. Što Vi mislite, koga bi vi voljeli vidjeti, imate dobar pregled situacije, čak i Vas spominju kao i Domagoja Ivana Miloševića.

O imenima ne bi licitirao, no čini mi se, kao što sam rekao, treba to sigurno biti netko iz najjače stranke.

Sigurno razgovarate o tome u stranci, to je ključno pitanje. Ukoliko se to dogodi morate isti dan imati rješenje.

Bez brige, rješenja će biti.

Što će se sutra događati u Saboru' Hoćete li na dnevni red uvrstiti zahtjev Laburista za raspuštanje Sabora, ali i ovaj zahtjev za opozivom gospodina Karamarka?

Zahtjev za opoziv sve trojice predsjednika i potpredsjednika Vlade nije još stigao u pisanoj formi, prema tome ako on stigne, bit će uvršten, i to bez diskusije jer tako kaže i Poslovnik. A ovaj drugi zahtjev će biti isto žurno uvršten, vjerojatno u petak u dnevni red.

Kada očekujete ova dva zahtjeva za opoziv, sutra ili prekosutra? Govorim o opozivu gospodina Oreškovića i gospodina Karamarka.

Teško mi je reći. Kad ih dobijem ja ću ih žurno, istoga dana uvrstiti, ili sljedećeg dana, ovisno kada stignu, u dnevni red.

Buran dan ste danas imali u svojoj stranci. Europarlamentarci su poslali pismo kolegama, saborskim zastupnicima, da ne glasaju za opoziv premijera i da ne ruše Vladu. Kako to komentirate?

Pismo europarlamentaraca je najbolji dokaz da je Hrvatska demokratska zajednica uistinu demokratska. Mi ne moramo svi uvijek i u svakom trenutku isto misliti. Njih šestero je izrazilo svoje stavove o tome. Jesu li oni utemeljen na svim informacijama, oni ipak nisu svakodnevno ovdje, ili ne je druga stvar. Ali, naravno, svatko ima pravo na svoj stav.

Gospodin Karamarko kaže da postoji stranački statut i da bi se trebalo voditi računa o tome, ali evo, prošlo je sat vremena od izjave gospodina Karamarka, jesu li počeli razgovori na relaciji Karamarko - Orešković - Petrov o povlačenju iz Vlade? Jeste li vi s nekim razgovarali? Ovo je sad potpuno nova ideja.

Nisam s nikim u posljednjih sat vremena razgovarao, ali mislim da je ta ideja konstruktivna i da ta ideja uistinu može pomoći razrješenju situacije za dobrobit hrvatskih građana.

Kad ćemo zanti neki stav? Ima li neki rok u kojem se njih trojica moraju dogovoriti?

Gospodin Karamarko je vrlo jasno rekao svoj stav. Sad je red na preostaloj dvojici da kažu je li im stalo da se stvar razriješi i da, na uštrb svojih ega, odstupe, dakle da sva trojica odstupe i na taj način se razriješi ova situacija, ponavljam na korist hrvatskih građana ili to neće učiniti nego će pribjeći nekim drugim potezima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene