457408
457408
457408
457408
457408

OBRAČUN U SDP-U Bivšeg ministra i stranački kolege prozivaju za malverzacije

  • , 17.11.2016., 11:44
  • Autor:
  • komentara

Zdravko Ronko je u Saboru javno prozvao svog stranačkog kolegu Tihomira Jakovinu. Ništa neobično, kaže, istina je ispred stranačke stege.

 
 
 
 
Zdravko Ronko: Da nije bilo kuma i kumova, vi ne bi mogli zamaljati milijune (Video: Dnevnik.hr)
Zdravko Ronko: Da nije bilo kuma i kumova, vi ne bi mogli zamaljati milijune (Video: Dnevnik.hr)

Uobičajeno je da članovi jedne stranke prozivaju i optužuju ljude iz neke druge političke opcije, ali se vrlo rijetko događa da saborski zastupnik za krađu proziva vlastitog stranačkog kolegu. A upravo se to dogodilo u srijedu i to u Saboru.

Zdravko Ronko, SDP-ov saborski zastupnik, tijekom saborske rasprave odlučio je ukazati na neke primjere lopovluka. „Da nije bilo kuma i kumova, od Kosorice, Šukera, Beuka, pa do tandema Jakovina-Pavelić, vi ne bi mogli sa svojim tvrtkama tako bezdušno pretvoriti 12 milijuna kredita braniteljskih u svoje džepove, ne bi mogli zavaljati milijune i milijune kuna poreza i ne bi mogli divljački opljačkati Hrvatske šume“, rekao je Ronko u Saboru u replici HDZ-ovcu Franji Luciću.

Ne bi tu bilo ništa neobično da Ronko za malverzacije, pored sadašnjih i bivših HDZ-ovaca, nije spomenuo i Tihomira Jakovinu, donedavno istaknutog SDP-ovca i ministra poljoprivrede u vladi Zorana Milanovića.

Istina ispred stranačke stege

"To može biti vama neobično, meni nije. Ja govorim istinu i nije me briga tko je iz koje stranke. Istina se ne smije pretpostaviti stranačkoj stegi", rekao je Ronko za Dnevnik.hr, dodajući da je o aferama u Hrvatskim šumama govorio i ranije. "Gospodinu Jakovini sam, dok je bio ministar, dao sve dokaze o tome što se radi u Hrvatskim šumama. Molio sam ga da poduzme radnju, ali nije poduzeo ništa“, kaže Ronko, dodajući da je to od njega zatražio u proljeće 2015. godine. Pokušao je Ronko i kroz stranku, ali kaže da ni to nije uspjelo.

"Pokrenuo sam to i na Predsjedništvu SDP-a, ali tamo je bila zatvorena rasprava i nije se dozvolilo dalje", kaže Ronko, ne želeći objasniti tko je tu raspravu zaustavio.

Od svojih tvrdnji o Lucićevim malverzacijama Ronko ne odstupa, ali ih ne prijavljuje već kaže da čeka da ga netko pozove. „Ja sam ih javno prijavio i čekam da me netko pozove. Prošli put kad sam o tome govorio Jandroković je rekao da to nije u redu i da odem u USKOK ako imam kakve dokaze. Čekao sam, ali mi se nitko nije javio. Sad opet izazivam, pa ćemo vidjeti“, kaže Ronko.

Jakovina: Mora prijaviti ako nešto zna

Tihomir Jakovina također kaže da bi Ronko sve što zna trebao prijaviti. "Ako ima bilo kakva saznanja o počinjenju kaznenog djela, Ronko je bio dužan to prijaviti nadležnim institucijama. On sjedi tri mandata u parlamentu i zna svoja prava i obaveze. Ukoliko je imao saznanja da je Lucić počinio kazneno djelo, trebao je to prijaviti, to je sve što imam reći o Ronku", kazao nam je Jakovina, dodajući tek da Ronkov javni napad na njega treba pripisati "nezdravom rivalitetu na lokalnoj razini".

Jakovina danas više nije aktivni političar, ne obnaša nikakvu funkciju u stranci, već je samo njen običan član. Dva dana prije predaje lista za izbore povukao se s njih i to, kako kaže, zbog "izmišljene afere bonusa u Hrvatskim šumama".

Medijski džihad

"Član jesam, nisam napravio ništa loše pa da ne budem član. Ali moje ime je povučeno s izbornih lista dva dana prije njihove predaje na osobni zahtjev jer je prema meni trajao neviđen medijski džihad", kaže Jakovina, o kojem se i ovih dana piše.

Tako Index.hr ovih dana piše o nesrazmjeru njegove imovine s prihodima, zbog čega Jakovina priprema sudsku tužbu. „Kupovina nekretnina bila je potpuno transparentna. Prihodi mene i moje supruge od 2012. do 2016. bili su značajno veći od naših rashoda. Zbog niza laži koje su o meni i mojoj obitelji objavljene u pripremi je sudska tužba“, rekao nam je Jakovina, dodajući da više od toga ne može o ovome reći, te da će detalji biti u tužbi.

Index.hr je pisao da je Jakovina lani kupio trošnu vilu u Zagrebu za 1,6 milijuna kuna, koju prodaje za 2,5 milijuna. Ovog ljeta kupio je i novi stan u središtu Slavonskog Broda, a krajem listopada on i supruga su podigli kredit od 250 tisuća kuna kod Privredne banke Zagreb. Jedan je stambeni kredit podigao još 2006. kojeg će otplaćivati  do 2026. godine. Svi kandidati za predsjednika SDP-a (osim Ranka Ostojića) praktički su pozvali Jakovinu da razjasni porijeklo novostečene imovine.

Jakovina je od od 2012. do 2016. bio što saborski zastupnik što ministar. Supruga mu je također godinu i pol bila saborska zastupnica, a godinu i pol zastupnica u Europskom parlamentu. 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se