Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Odgoda zaduživanja

JESU LI JAVNE FINANCIJE UGROŽENE? Ministar Marić o isplati plaća i mirovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Marić, ministar financija, održao je konferenciju za medije, o odgodi plasmana državnih obveznica od milijardu eura na inozemnom tržištu.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da plaće i mirovine u Hrvatskoj nisu ugrožene kao ni servisiranje svih obaveza države, odnosno javne financije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neizdavanje obveznica Oglasio se Marić: 'Sve je pod kontrolom. Nema drame ni panike' Slika nije dostupna POLITIČKA KRIZA UZIMA DANAK 'Hrvatskoj prijeti ustavna kriza i pad Vlade - investitorima smo rizični'

Hrvatska je, naime, prvi puta u povijesti odgodila izdavanje državnih obveznica. Vlada je planirala zaduženje od milijardu eura na inozemnom tržištu.

'Ništa ne dolazi pod znak pitanja, a nadam se da će investitori i dalje ulagati u hrvatske vrijednosne papire', kazao je Marić.

Pojasnio je kako su predstavili investitorima pokazatelje hrvatskog gospodarstva koji su, kazao je, dobri kao i plan reformi fiskalne i monetarne politike koji je prezentiran i EK.

'Svi sastanci s investitorima su rezultirali time da steknemo dojam da postoji veliki interes investitora, dakle, transakcija kao takva nije upitna uopće. Ali mi gledamo na sveukupne uvjete - gleda se gospodarska situacija, ali i politička.

Tu su i eksterni faktori, poput referenduma u Velikoj Britaniji. Temeljem svega što smo kroz razgovore prodiskutirali zaključili smo da u dogledno vrijeme možemo popraviti uvjete našeg izdanja obveznica. Dakle, transakcija nije neuspjela nego je samo odgođena', kazao je Marić dodavši da na sva pitanja o cijeni ne može odgovarati.

Na pitanje zašto se država išla zaduživati upravo sada, u ovakvoj političkoj situaciji, odnosno 'političkim nejasnoćama', zbog kojih su investitori procijenili da je ulaganje u hrvatske državne obveznice rizičnije nego prije, ministar je odgovorio:

'Postoje određene nejasnoće već neko vrijeme, no sve one nisu utjecale do sada na nikakve odgode i ono što Vlada radi. Vodili smo se time da u lipnju zasjeda OPEC, sredinom mjeseca je sastanak središnjih rezervi SAD-a, Brexit, parlamentarni izbori u nekoliko zemalja... Odluka o plasmanu je pomno promišljena i na kraju racionalno zaključena', kazao je Marić. 

Naveo je da se u prvih pet mjeseci proračun se puni u skladu s očekivanjima. Ukupni porezni prihodi su u blagom porastu, pogotovo u dijelu trošarina i poreza na dobit. Prihodi od PDV-a su na razini izvršenja od prošle godine, odnosno blago iznad toga, pojasnio je ministar financija.
 

Marić je u srijedu je poručio kako je izdanje euroobveznica odgođeno zbog procjene da bi se za njega mogli postići bolji uvjeti te poručio da je sve pod apsolutnom kontrolom, da odgoda ne ugrožava niti mijenja nešto u proračunskom procesu i izvršenju proračuna za ovu godinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene