Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propalo zaduživanje

O FIJASKU VLADE 'Ovo je jako opasna situacija. U rujnu možemo očekivati probleme u javnim financijama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Boris Lalovac, SDP-ov saborski zastupnik, na konferenciji za novinare osvrnuo se na neuspjeh Vlade u plasmanu državnih obveznica od milijardu eura na inozemnom tržištu.

'Nažalost, ovo nije slučajno i nije normalno. Vrlo sam zabrinut zbog ovog što se dogodilo. Prva stvar koju vas pitaju i rejting agencije i investitori je koliko ruku imate u Saboru. Za provođenje reformi i stabilnost Vlade morate imati najmanje 80 ruku.

Ukoliko se ovo nastavi sigurno će u 9. mjesecu biti vrlo veliki pritisak na ministra financija. Zbog turističke sezone moći će se izvršavati obaveze još naredna tri mjeseca, ali nakon rujna bit će problema u javnim financijama', tvrdi Boris Lalovac.

Pita kako će se refinancirati krediti HAC-a, Željeznica, kako će se financirati javna poduzeća, ako se država ne uspije domoći novca.

Pročitajte i ovo Boris Lalovac, saborski zastupnik (SDP) ZAKONSKI PRIJEDLOZI Staje li se na kraj agencijama za dugove i što se uopće mijenja? "Vlada se oglušila na prijedlog da se prvo vraća glavnica" Boris Lalovac, bivši ministar financija - 5 Gost Dnevnika Nove TV Bivši ministar financija o poreznoj reformi i zahtjevima za povećanje plaća: "Nikad državna blagajna nije bila ovako puna"

'Kako će Vlada krenuti u rasprodaju odnosno privatizaciju imovine kada im investitori ne vjeruju. Bit će izuzetno teško vratiti njihovo povjerenje. Investitori će tražiti najnižu cijenu. Ovo je veliki problem i puno širi nego samo izdavanje obveznica. Ovo je jako opasna situacija. Sve makoroekonomske brojke pokazuju da se Hrvatska trebala zadužiti po 2,5 do 3 posto, a ne možemo se zadužiti niti za 5 posto. Ovo je jasna poruka investitora - sredite se i dovedite u red!', kazao je Lalovac dodavši da zna da ministru Mariću nije lako, ali da neki drugi ljudi moraju donijeti ključne odluke.

'Ne znam hoće li se ovo preliti i na veće kamate na kredite za građane. No, ove poruke sada su vrlo ozbiljne. Kako će sada ti isti ljudi, ta ista Vlada, svim tim investitorima, reći: Mi smo se sada uozbiljili. To je vrlo teško postići. Nažalost, sav trud koji je uložen sada je pao preko noći zbog političke nestabilnosti', kaže Lalovac.

Zdravko Marić, ministar financija, izjavio je u srijedu kako je izdanje euroobveznica odgođeno zbog procjene da bi se za njega mogli postići bolji uvjeti te poručio da je sve pod apsolutnom kontrolom, da odgoda ne ugrožava niti mijenja nešto u proračunskom procesu i izvršenju proračuna za ovu godinu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene