Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propada proizvodnja, raste uvoz

U Slavoniji 2500 svinja viška: Razgovori zapeli, da bi izbjegli eutanaziju – poklanjat će ih

Svinje - ilustracija - 1
Svinje - ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Svinje - ilustracija - 1 Svinje - ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Svinje - ilustracija - 2 Svinje - ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Svinje - ilustracija - 3 Svinje - ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Svinje - ilustracija - 4 Svinje - ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Svinje - ilustracija - 5 Galerija 1/8 >>
Razgovori svinjogojaca s predstavnicima Vlade i klaoničke industrije nisu urodili plodom. Nitko ne želi otkupiti više od dvije tisuće slavonskih svinja. Farmeri strahuju od američkog i kanadskog scenarija, gdje su zbog gubitaka u krizi izazvanoj koronavirusom svinje morali eutanazirati.

Dok hrani svoje svinje, naš sugovornik proizvodi gubitke. Nije ih mogao prodati dok su bile na isplativih 120 kilograma. Ne može ni sada kad su sve teže, a cijena im pada. Ima ih petnaest viška, a teške su, kaže, oko 230 kilograma svaka. U Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji trenutačno je oko dvije i pol tisuće takvih tovljenika.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

''To nije kukuruz i pšenica da se može uskladištiti i čekati pravo vrijeme, životinje su živa bića i one kad dođu do određene težine, moraju ići van", objašnjava svinjogojac Mato Mihić.

Problem je sljedeći: svinjogojci proizvode, ali nemaju ugovore s kupcima, pa im svaki poremećaj na tržištu uzrokuje gubitke jer nemaju kome prodati proizvode. A potražnja stoji već dva mjeseca jer iako je sve za prodaju bilo zatvoreno, granice su ostale otvorene, a kamioni uvozili.

Država im neće pomoći

Pomaka nema ni nakon sastanka Vlade s proizvođačima i klaoničkom industrijom. Slavonski svinjogojci traže interventni otkup države. Ugrožen je, kažu, i nastavak proizvodnje.

"Momentalno nema interesa da se te svinje otkupe. To je za njih malo, a za nas puno. Te svinje ostaju u daljnjem tovu i zauzimaju mjesto drugim svinjama koje bi trebale doći u tov na njihovo mjesto", govori Dobromir Čović iz udruge Slavonski svinjogojac.

U Sjedinjenim Američkim Državama i dijelu Kanade farmeri su zbog toga eutanazirali svinje. Domaći proizvođači takav scenarij žele izbjeći pa kažu da će vjerojatno svinje pokloniti ili prodati po principu – daj što daš.

"Pobiti svinje, to nije rješenje, premda u nekim zemljama i to rade, ali kod nas je rješenje da klaoničari i prerađivači uzmu na bilo koje načine, a mi kako prođemo, prođemo", zaključio je Mato.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da će razgovore nastaviti s trgovačkim lancima te da interventni otkup još nije nužda. Istodobno, cijene svinja već su sada ispod proizvođačkih, no i takve nitko ih neće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene