Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FAJFERICE

Što je tajna crnog slavonskog blaga? Iako su dosta skuplje, prodaju se kao od šale: "Kod njih ovo nikada nećete naći"

Crna slavonska svinja sve traženija - 1
Crna slavonska svinja sve traženija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Crna slavonska svinja sve traženija - 2 Crna slavonska svinja sve traženija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Andrija Matić Andrija Matić Foto: DNEVNIK.hr +0 Crna slavonska svinja sve traženija - 1 Galerija 1/3 >>
Meso fajferice, odnosno crne slavonske svinje, skuplje je od onog ostalih vrsta svinja, ali neki kažu i ukusnije.

Andrija Matić već 19 godina uzgaja crne svinje. Danas na svom imanju broji njih 82. Otkrio nam je i zašto je crna cjenjenija od bijele, zbog čega je mnogi nazivaju i crnim blagom.

Pročitajte i ovo Otkriveni improvizirani laboratoriji u Dubravi - 5 Kućna radinost FOTO/VIDEO Policija otkrila nekoliko laboratorija za uzgoj trave u Dubravi: Neke bi opremljenost i dob dilera mogla iznenaditi Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Teško do zdravstvene skrbi U ovom dijelu Hrvatske liječnika - ni za lijek: Mladi ne žele u manje sredine, a za one koji su ostali nema tko brinuti

"Kod crnih svinja nikada nećete naći u organizmu da ima antibiotike, da ima antistres, hormonske ili druge pripravke, kao što budu u hrani za bijele svinje", kaže Matić.

Upravo zbog toga njihova cijena na tržištu viša je od bijele.

"Tri kune po kilogramu, recimo 25 posto. Prerađevine su skuplje i po 50 posto", ističe Matić. Iako su skuplje, proda ih sve do jedne.

"Najlakše tu u okruženju jer domaći ljudi vole domaće proizvode, ali posljednjih godina to s lakoćom ide prema pršutanama", kaže Matić.

Hrvatska danas ima više od 200 uzgajivača, potražnja je sve veća, ali veći su i problemi.

"Problem je što u ovom trenutku ima malo onih koji na gospodarstvu imaju više od 20, 30 krmača, a oni bi trebali biti nositelji nekakve proizvodnje. Ovi koji imaju jednu, dvije, tri krmače, teško da mogu ozbiljno nastupati na tržištu", kaže Boris Lukić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Prema prvom nacionalnom istraživanju Hrvatske agencije za hranu, Hrvatska je na drugom mjestu u Europskoj uniji po konzumaciji svinjetine. Najviše je konzumiraju u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj.

"Muškarci u nešto većim količinama, ali zanimljivo je da postoji jedna namirnica, to je slanina, koju i muškarci i žene konzumiraju u jednakoj količini", kaže Darja Sokolić iz Centra za sigurnost hrane pri Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

Upravo slanina od crne svinje znatno je skuplja negoli od bijele.

"Slaninu od crne svinje prodam kao od šale za 100 kuna", kaže Matić. Ona od bijele košta pak od 60 do 70 kuna. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene