450540
450540
450540
450540
450540

Djecu već ispisuju iz vrtića, a naknada manja od najavljene

  • , 17.09.2016., 20:18
  • Autor:
  • komentara

U samo tjedan dana u Zagrebu više od 818 prijava za status roditelja odgajatelja.

 
 
 
 
Novac za majke odgojiteljice (Video: Dnevnik Nove TV)
Novac za majke odgojiteljice (Video: Dnevnik Nove TV)

Gradonačelnik Milan Bandić obećao im je oko 5700 kuna mjesečno. Iako je u odluci pisalo da se radi o visini prosječnog iznosa neto mjesečne plaće, Bandić je naknadno objasnio da se zapravo radi o bruto iznosu. Njegovi politički protivnici poručuju - izigrao je građane.

Novčanu pomoć za majku odgajiteljicu odlučio je iskoristiti i Marijan. Nezaposlen je otac četvero djece, najmlađe je zbog toga ispisao iz vrtića. 'Ja sam ionako nezaposlen duži niz godina... Doma sam s djecom, ovo je došao samo kao bonus novčani', kaže nam Marijan Novak iz Zagreba.

Najavljivalo se 5686 kuna pomoći, bez objašnjenja da je riječ o bruto iznosu pa Marijan može očekivati oko 3200 kuna. 'Cifra je bila 5600, ali ako legalno idemo po tome da je to drugi dohodak, razumljivo je da se plaćaju doprinosi iz njega', kaže Marijan.

On je jedan od 818 Zagrepčana koji su predali zahtjev za ovu pomoć. I prije nego što im je odobren, djecu ispisuju iz vrtića. 'Troje roditelja je odlučilo da će se ispisati iz vrtića i da će uzeti status roditelja odgajatelja', kaže nam ravnateljica dječjeg vrtića Savica, Maja Smetana.

Obećao je pomoć u visini prosječnog iznosa neto mjesečne plaće, no Milan Bandić sad ovako objašnjava. 'Pokušaj proglašenja Bandića da je prevario ili nije prevario... Rekao je da 5500 kuna iz gradskog proračuna ide za majku odgojiteljicu, 40 posto od toga završi u državi, pa nitko sretniji od mene neka se država odrekne tog kolača i majke će dobiti 5500 kuna', kaže Bandić.

Potporu za ovu mjeru dobio je i od gradskog HDZ-a. 'Ja neću ulaziti u to tko je krivo govorio, ali onaj tko je govorio, pa makar on, ili predstavnici njegovih ureda, su trebali reći da se radi o bruto iznosu', kaže Andrija Mikulić iz gradskog HDZ-a.

Gradska zastupnica Sandra Švaljek kaže - Bandić je građane doveo u zabludu. 'Ono što smo mi samo znali da se radi o sredstvima 5700 kuna odnosno u iznosu neto prosječne hrvatske plaće', kaže Švaljek.

Izdvojenih 10 milijuna kuna za ovu mjeru je, tvrdi, premalo. 'U jednoj godini je potrebno izdvojiti 54 milijuna kuna na financiranje te mjere. Ja bih rekla da tih novaca u gradskom proračunu nema', dodaje Švaljek.

Bandić poručuje kako će izdvojiti novca koliko god bude trebalo.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se