Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Županijskom sudu

Zbog isteka roka odbačena optužnica protiv Mladinea i Zrnića Marinovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo najavljuje da će pokrenuti disciplinski postupak protiv tužiteljica koje su optužnicu podigle s danom zakašnjenja i zatražiti obnovu postupka.

Zagrebački Županijski sud u utorak je, zbog isteka roka za njeno podizanje, odbacio optužnicu protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea te vlasnika tvrtke 'Odlagalište sirovina' Mihe Zrnića Marinovića, no državno odvjetništvo najavljuje da će pokrenuti disciplinski postupak protiv tužiteljica koje su optužnicu podigle s danom zakašnjenja i zatražiti obnovu postupka.

Pročitajte i ovo Suđenje Marku Franciškoviću - 2 nasilne metode Potvrđena optužnica protiv Franciškovića: Evo za što ga se tereti Slika nije dostupna Ipak na optuženičkoj klupi Vrhovni sud dopustio obnovu postupka protiv Mladinea i Zrnića Marinovića

U optužnici koju je sud već vraćao tužiteljstvu na doradu zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) tvrdi da je Marinovićeva tvrtka od 1. ožujka 2007. do 30. studenog 2010. Fondu ispostavila i naplatila ukupno 29 'privremenih situacija' u iznosu većem od 125 milijuna kuna za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora.

Tvrtka zadarskog poduzetnika, prozvanog 'dalmatinskim kraljem otpada', time je navodno stekla korist od gotovo 37 milijuna kuna, dok je Fond oštećen za 46 milijuna kuna. U tužiteljstvu sumnjaju da je Zrnić Marinović bivšem direktoru Fonda u više navrata zauzvrat predao najmanje 900 tisuća kuna, nakon što je ispostavljanje neosnovano uvećanih računa dogovarali od sredine 2006. do kraja 2010. u Zagrebu, Zadru i Obrovcu.

Uskok podigao novu optužnicu protiv Mladinea

No, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Tanja Pavelin Borzić danas je odbacila optužnicu jer je zaključila da je tužiteljstvo 'probilo' zakonom predviđene rokove, odnosno da optužnicu nije podnijelo najkasnije 30 dana od završetka istrage. Zakon propisuje da se, ukoliko optužnica nije podnesena u tom roku, smatra da je tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona.

Takvo tumačenje zakona u današnjem je priopćenju potvrdilo i tužiteljstvo, u kojem priznaju da je 'optužnica, uslijed omaške zamjenica državne odvjetnice, podignuta jedan dan nakon proteka roka'.

Ipak, tužiteljstvo se poziva i na zakonsku odredbu prema kojoj se može zatražiti obnova postupka 'u slučaju da je do propuštanja roka za podizanje optužnice došlo zbog stegovnog djela državnog odvjetnika'.

'Slijedom navedenog, ovlašteni tužitelj odnosno županijska državna odvjetnica u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu će pokrenuti stegovni postupak protiv zamjenica županijske državne odvjetnice odgovornih za propuštanje roka nakon čega će to državno odvjetništvo podnijeti Županijskom sudu u Zagrebu prijedlog za obnovu postupka protiv okrivljenog V. M.', navodi ŽDO u priopćenju objavljenom na njihovoj internetskoj stranici.

Svjedokinja: Mladineo inzistirao na suradnji s Fimi medijom jer je to 'viša politika'

Istragu u ovom slučaju isprva je vodio Uskok koji ju je u više navrata proširivao. Poslovanje Fonda počelo se propitivati nakon što je Mladineo u studenom 2010. uhićen u slučaju izvlačenja milijunskih iznosa iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, zbog čega su nepravomoćno osuđeni bivši premijer Ivo Sanader, njegova bivša stranka i nekadašnji HDZ-ovi dužnosnici.

Mladineo je, u međuvremenu, optužen da je zajedno s bivšom HDZ-ovom saborskom zastupnicom Barbarom Bešenić te još četvero optuženika i tri tvrtke, Fond oštetio za 130 milijuna kuna fiktivnim otkupom PET ambalaže, a na početku suđenja u lipnju odbacio je Uskokove optužbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene