Obavijesti Video Pretražite Navigacija
parkiraju posvuda

Dođe li vam ponekad da sami kaznite vlasnika nepropisno parkiranog vozila? Zbog bušenja guma ili savijanja brisača možete završiti i u zatvoru. Evo što je bolje učiniti

Ilustracija - 4
Ilustracija - 4 Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija - 2 Ilustracija - 2 Foto: Getty Images Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 Foto: Getty Images Ilustracija - 5 Ilustracija - 5 Foto: Getty Images Ilustracija - 1 Ilustracija - 1 Foto: Getty Images +2 Ilustracija - 6 Galerija 1/7 >>
Svi smo se nebrojeno puta našli u situaciji da nam je prolaz zapriječio nepropisno parkiran ili zaustavljen automobil. Kod škola i vrtića to je uobičajena stvar u vrijeme dolaska i odlaska, a ako se u blizini održava neki događaj, koncert, utakmica ili je vrijeme turističke sezone, automobili se parkiraju posvuda - na nogostupu, zelenoj površini, uz rub kolnika, na samoj cesti...

Nažalost, u nedostatku strpljenja građani ponekad posegnu za neprimjerenim i nasilnim metodama, pa često slušamo o svađama, čak i tučnjavama na parkingu. Ako vlasnika nema u blizini, neki se odluče za ostavljanje upozoravajućih poruka ispod brisača, no nažalost neki idu i korak dalje pa ostavljaju probušene gume, slomljene retrovizore, brisače ili ključevima izgrebu limariju.

Iako bismo ponekad najradije nesavjesnog vlasnika automobila sami "naučili pameti", nedavni sudski slučaj pokazuje kako to i nije baš dobra ideja. Sud, naime, nema baš razumijevanja za bijesne građane koji se zbog nepropisnog parkiranja odlučuju za oštećenje tuđih stvari.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆI ASFALT U PULI Potukli se zbog parkinga: Visoke temperature i tanki živci kumovali sukobu, pozvana i policija

Bušenje guma, savijanje brisača i slične radnje na nepropisno parkiranom vozilu ulaze u kazneno djelo protiv imovine – oštećenje tuđe stvari. A za to je moguća i kazna zatvora.

Ilustracija - 4 Ilustracija - 6 (Foto: Getty Images)

U Zagrebu su tijekom listopada 2022. u dva navrata uhićene osobe koje su oštetile pakirane automobile, a osječki sud nedavno je muškarca osudio na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana, zbog savijanja brisača na pakiranom automobilu, što spada u kazneno djelo protiv imovine, oštećenje tuđe stvari.  

Pročitajte i ovo Razbijeni dijelovi automobila Nastradalo pola parkinga FOTO Žuta minuta! Pomahnitala žena u Zagrebu kidala brisače, čupala retrovizore, lupala po automobilima...

Što učiniti?

Što onda učiniti s nepropisno parkiranim vozilom koje vam je "stalo na put"? Naime, ono što nam prvo pada na pamet ono je što nam uistinu ne bi trebalo pasti na pamet.

Ilustracija - 4 Ilustracija - 1 (Foto: Getty Images)

MUP već duže vrijeme ima vrlo uspješnu i jednostavnu aplikaciju kojom možete prijaviti sva kaznena djela, prekršaje u prometu, pa tako i nepropisno parkiranje. Jednostavno – pošaljite fotografiju. Ili video.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Red Button Znate li što su sexting i sextortion? Doznajemo kako prijaviti zlostavljanje djece na internetu i kako sami potražiti pomoć

Mobilna aplikacija MUP-Sigurnost i povjerenje može se besplatno instalirati na sva tri operativna sustava, Android, iOS i OS Windows Phone.

Aplikacija, izrađena u sklopu projekta E-policija, "omogućuje građanima da policiji dojave razne događaje kada možda iz sigurnosnih razloga nisu u mogućnosti obaviti poziv", napominju u MUP-u.

A slanje sadržaja zaista je jednostavno. Samo ga snimite i pošaljite. Potpuno anonimno. A ako želite, možete dodati svoje podatke, kao i opis događaja, pa čak i nastaviti anonimno komunicirati s policijskim službenicima koji su primili poruku kako bi vam odmah odgovorili na eventualna dodatna pitanja. 

Ilustracija - 4 Ilustracija - 4 (Foto: Getty Images)

Policijski službenici zatim procjenjuju je li potrebno žurno postupanje ili prijavu odbijaju kao nevažnu.

Potrebno je imati uključenu lokaciju na mobitelu kako bi MUP pomoću geografskih koordinata na slici ili videu našao mjesto prekršaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija dovršeno istraživanje Dolijao uništavač automobila: Na parkingu ih mazao ljepilom, grebao limariju... šteta veća od 40 tisuća kuna

Pročitajte i ovo Stao ispred skladišta NA INTERLIBERU Odlučili su nepropisno parkirati pa postali sprdnja: "Džabe vam knjige kad ste glupi"

Ova aplikacija dostupna je od 2015. godine i MUP otada svakodnevno dobiva na desetke dojava te je građani, kažu, često koriste. Samo u 2022. godini stiglo je više od 50 tisuća prijava za razne vrste prekršaja, ne samo za one prometne, koji zasigurno zauzimaju veliki dio u ukupnom broju prijava.

Stoga, kad vam netko prepriječi put, stane na pločnik, parkira na zelenu površinu, ne čavle u ruke nego mobitele i – ne na društvene mreže – nego na MUP-Sigurnost i povjerenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene