Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije luksuz, nego nužnost

Iako je PDV na ove potrepštine smanjen - cijene nikad veće: "Puno je. Kad su dvije-tri žene u kući, bankrotiraš"

Aktualno Galerija Higijenski ulošci: Ilustracija - 5 Higijenski ulošci: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Igor Vujović Igor Vujović Foto: DNEVNIK.hr Higijenski ulošci: Ilustracija - 4 Higijenski ulošci: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Higijenski ulošci: Ilustracija - 3 Higijenski ulošci: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Higijenski ulošci: Ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Žene mogu ove zime zaboraviti na štednju kada su u pitanju ulošci. Čak trećina Hrvatica kupuje manje kvalitetne proizvode koji su jeftiniji. Iako je PDV na uloške i tampone smanjen - cijene nikad nisu bile veće.

Nije luksuz, nego nužnost, i to svim ženama. A čini se kao luksuz jer za higijenske uloške izdvaja se sve više i više.

"Puno je. Kad su dvije-tri žene u kući, bankrotiraš", kaže Željka.

Za standardno pakiranje izdvojit ćemo od 9 do 25 kuna, a za dvostruko cijene se kreću od 20 do 40 kuna, ovisno o brendu i trgovačkom lancu.

"Sestra i tri kćeri trebaju, meni više ne trebaju, ali kod nje je to abnormalan trošak", kaže Dunja.

Pročitajte i ovo Besplatne menstrualne potrepštine - 5 MENSTRUALNO SIROMAŠTVO Sveučilište u Puli studenticama besplatno dijeli uloške i tampone: "Ovo je mali pomak, ali zaista jako puno znači"

Dnevnik Nove TV podsjeća da je u travnju Vlada smanjila stopu PDV-a na higijenske uloške i tampone na 13 posto. Unatoč tome, ulošci nikad nisu bili skuplji, istražila je novinarka Lara Švigir.

"Vidimo da Vlada pokušava nešto napraviti, ali, nažalost, ponovit ću, građani to ne osjete", objašnjava Igor Vujović, predsjednik Udruge potrošača Hrvatske.

Da doista ne osjete, potvrđuje i ministar financija.

"Snižavanje stope PDV-a nije rezultiralo snižavanjem cijena, nego povećanjem marži i u tom segmentu možemo reći da i ovaj dio koji se odnosi na menstrualne potrepštine nije urodio plodom", tvrdi ministar Marko Primorac.

"Užas, preskupo. Isto kao pelene za malu djecu, ista stvar. Dižu cijene bezveze", žali se Ana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijedan projekt Još jedan grad u Hrvatskoj omogućio učenicama besplatne higijenske uloške

Razlika u cijenama ne osjeti se unatoč smanjenju PDV-a, smatraju u udruzi potrošača.

"Dobro znamo da zaposlenici to ne osjećaju na svojim plaćama. Ostaje samo upitnik da se možda ne radi o tome da trgovci sada još više zarađuju", pita se Igor Vujović iz udruge potrošača. Pogotovo zbog trenutačnih okolnosti, dodaje.

"Ne treba šutjeti, treba iskreno reći - trgovci sada iskorištavaju ovu situaciju. Iskorištavaju inflaciju i to je činjenično stanje", uvjeren je Vujović.

A činjenica je da su ženama ulošci osnovna higijenska potrepština.

"Pa, iskreno, moram kupiti. Preskupo je, ali nemam izbora. To je još uvijek tabu-tema, to su kao 'ženske stvari'. Velik je to trošak, sve je skuplje i skuplje. Ja ih kupujem kad je akcija", iskrena je Željka i dodaje: "Pa trebalo bi biti badava."

Upravo tako funkcionira pulsko sveučilište, ali i osnovne škole u Varaždinu, Karlovcu, Rijeci, Jastrebarskom, Zaprešiću i Samoboru, u kojima se djevojkama, odnosno djevojčicama besplatno dijele ulošci. No daleko je to od rješenja cijelog problema.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene