458802
458802
458802
458802
458802

PLAĆA DO 12 TISUĆA KUNA Ovaj posao možete dobiti odmah i nikad ga ne izgubiti

  • , 30.11.2016., 12:48
  • Autor:
  • komentara

Brodogradilište Uljanik traži zavarivače, ali kako ih nema na tržištu brodogradilište će ih samo školovati. Tko uspješno završi školovanje mogao bi imati plaću i do 12 tisuća kuna.

 
 
 
 
Potraga za zavarivačima (Video: Dnevnik Nove TV)
Potraga za zavarivačima (Video: Dnevnik Nove TV)

Branislav Dešanović radi kao zavarivač u pulskom brodogradilištu punih 30 godina. I taj ga posao, kaže, ispunjava. Sad radi na gradnji najvećeg jaružara na svijetu i na to je ponosan. 

U Uljaniku je na obje lokacije, u Puli i Rijeci, trenutačno zaposleno petstotinjak zavarivača. Traži se i nova radna snaga. "Uvijek te pikove u proizvodnji popunjavamo s kooperacijom tako da u svakom slučaju zavarivača još treba", kaže Denis Jambrošić, rukovoditelj službe obrazovanja i razvoja ljudskih resursa Uljanik grupe.

Radnike nije lako pronaći. Traže se mjesecima, a poslodavci su primorani čak i uvoziti radnu snagu. Zavarivači u Hrvatskoj zarađuju između pet i 12 tisuća kuna.

I zato, ne bi li ovu struku približili posebno mladima otvoren je europski program osposobljavanja. "To je prvo zanimanje gdje možete dobiti odmah posao. Taj je posao dobro plaćen u odnosu na ostala zanimanja i ako ste kvalitetni ne možete ga izgubiti", kaže Željko Habek, voditelj projekta Uljanik učilište. 

A osim u Hrvatskoj, zavarivača kronično nedostaje i u cijeloj Europi. "Prema zadnjim službenim podacima kojima raspolažemo postoji potreba za tisućama zavarivača u Europi. Dobri zavarivači odlaze u mirovinu i zato želimo biti uključeni u novi sustav njihovog osposobljavanja", kaže Heliana Gaspar Bibas iz Europske zavarivačke federacije. 

Ljude će pokušati privući modernom edukacijom i novim alatima, no Jorge Huete Cesol iz Španjolske udruge za zavarivanje, kaže da to neće biti lako  jer ljudi misle da je riječ o prljavom poslu, međutim s današnjom tehnologijom i te su se stvari promijenile.

Dobit će i on-line platformu sa svom literaturom i zanimljivo pisan kurikulum. Nova je to i primamljiva prilika za sve nazaposlene. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se