Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Milanović: Grad Zagreb to ne zna ili ne želi riješiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović osvrnuo se na trenutnu situaciju u poplavljenim područjima.

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović izvijestio je o stanju u poplavljenoj Slavoniji.

Pročitajte i ovo Liste za EU parlament - 3 Put do EP-a Na redu su novi izbori: Državno izborno povjerenstvo zaprimilo 25 lista Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku"

'Sanacija u Gunji i Posavini ide dobro koliko se situacija može nazvati dobrom. Kad se ukine državni stožer treba pristupiti konkretnim projektima', rekao je Milanović i dodao da će se uskoro sastati kako bi dogovorili konkretne mjere jer će dio kuća trebati srušiti. S obzirom da će se neke kuće morati ponovno graditi potrebno je sve dogovoriti financijski i izvedbeno, objasnio je premijer.

Milanović se osvrnuo na prijedlog odluke o uvođenju naplate cestarine za korištenje autoceste A11 Zagreb – Sisak koji je izložio zamjenik ministra Zdenko Antešić.

'To će biti otvoreno tamo u jesen. Dio koji kreće iz Zagreba, iz Dugava neće biti gotov do tada zbog imovinsko pravnih problema koje Grad Zagreb ne zna ili ne može riješiti ili ne želi. To samo da javnost zna. Država će svoj dio posla obaviti, a vidjet ćemo treba li država obaviti sve da bi građani mogli koristiti autocestu i vozit se do Siska iz centra Zagreba, a ne da idu do iza Velike Gorice i da se onda ukrcavaju na autocestu zato jer netko ne zna, ne može ili ne želi već 6, 7 godina riješiti imovinsko pravne probleme. Jer Hrvatska je u zadnjih 15 godina pokazala da zna takve stvari rješavati', rekao je Milanović.

Na kraju otvorenog dijela sjednice ministrica Vesna Pusić iskoristila je priliku da zahvali državama koje su ponudile ili već dale pomoć Hrvatskoj vezano za poplave. Donacija Arapskih Emirata, koji su odredili milijun i pol dolara za pomoć, iskoristit će se za kupnju kontejnera.

Pusić je posebno istaknula Makedoniju koja je na naš račun uplatila 98.550 eura. Iako i sama ima slične probleme, Makedonija je odlučila pomoći u teškim uvjetima, rekla je Pusić. Novac je donirao i njemački Crveni križ.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je, uz ostalo, usvojen je i prijedlog odluke o zaključivanju ugovora s trgovačkim društvima Belje, Darda i Žito, o isporuci stočne hrane za prehranu stoke izmještene sa poplavljenih područja.

Hoće li biti sankcija? EK danas ocjenjuje Vladine reforme i mjere za deficit

Vlada je raspravljala i o odluci o provođenju mjera gospodarenja otpadom nakon poplave na području Vukovarsko-srijemske županije. Radi provođenja tih mjera Vlada zadužuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da osigura sredstva procijenjene vrijednosti 50 milijuna kuna, iz viška prihoda Fonda za 2013. godinu.

Pred Vladom je bio i prijedlog odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova u Europski parlament. Predlaženo je da se za političke stranke i liste grupe birača po osvojenom mjestu u Europskom parlamentu, utvrdi naknada troškova izborne promidžbe u iznosu od 43 tisuće kuna, a za one koje su dobile najmanje pet posto važećih glasova birača, a nisu osvojile mjesto u Europskom parlamentu, 25 tisuća kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene