Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoke reakcije

'Zaratili' vladajući i oporba - Čiji je način obilježavanja Bleiburga ispravan?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žestoke reakcije izazvala je jučerašnja izjava Peđe Grbina u kojoj je odlazak na Bleiburško polje nazvao žalovanjem za propalom NDH, a ne žalovanjem za žrtvama.

Žestoke reakcije izazvala je izjava Peđe Grbina u kojoj je odlazak na Bleiburško polje nazvao žalovanjem za propalom NDH, a ne žalovanjem za žrtvama. Žalosno je, smatra HDZ-ov Željko Reiner, da predstavnik jedne euro-parlamentarne stranke u 2015-oj godini može tako nešto izgovoriti.

Pročitajte i ovo Oleg Butković i Zoran Milanović Bura se ne stišava HDZ reagirao na Milanovićevo obraćanje, javio se i Butković: "Sam pao, sam se ubio!" Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske''

Postavilo se i pitanje - koliko ima političke volje da se aktualna vlast pozabavi komunističkim zločinima?

"Komemoracija u Bleiburgu nije žalovanje za žrtvama već je to žalovanje za propalom državnom tvorevinom takozvanom NDH", rekao je Peđa Grbin.

Karamarko u Bleiburgu bio sa sinom

Ova je izjava naljutila HDZ-ovce. Nije ovdje uvrijedio samo njihova šefa, smatraju, nego i sve ostale koji su bili tamo.

"Nije samo doslovno pljunuo na kosti svih onih koji su bez suda nakon završetka rata pobijeni od strane komunista na svim križnim putevima nego je zapravo uvrijedio i nadbiskupa Bozanića i zagrebačkog muftiju i svih onih pedeset tisuća ljudi koji su tamo došli', rekao je za Dnevnik Nove TV potpredsjednik Hrvatskog Sabora, Željko Reiner

Premijer Milanović počast žrtvama ne odaje na Bleiburgu. On odlazi u Tezno jer smatra kako je to pravo mjesto za odat pijetet. Povjesničar Banac ne podržava takve premijerove postupke kao ni ukidanje saborskog pokroviteljstva nad Bleiburgom.

"A onda su kroz ministarstvo branitelja sproveli jedan proces identificiranja raznih mjesta zločina i komunističkih i ustaških i to minimalno obilježili. I to je taman koliko je potrebno sa stajališta sadašnjih vlasti jer ne žele na nikakav način dovesti u pitanje stvarni smisao onoga što su komunisti radili '45. i nakon toga", smatra dr. sc. Ivo Banac.

'Ovdje je započeo zločin protiv čovječnosti što ga je sustavno izvršila jugoslavenska vojska pod znakom crvene zvijezde petokrake'

Učinili su, uvjerava predsjednik povjerenstva, deset puta više od svojih prethodnika.

"Nikada nitko do donošenja ovoga zakona nije obilježio mjesto pogubljenja od strane komunističkog režima. Prvo takvo spomen obilježje je upravo postavilo ministarstvo 2013., a slijedeće bilo je neki dan", rekao je Ivan Grujić.

Na provjeru čeka 900 grobišta. Povjerenstvu je prioritet, tvrdi Ivan Grujić, riješavati slučajeve gdje se još uvijek mogu kazniti krivci.

"Oko jednoga se možemo doista složiti to je da se mora istražiti ovo pitanje do kraja kada bi oni pristali na to mogli bismo uzeti u obzir i neke njihove druge izjave, ali nema političke volje da se ide tim pravcem", smatra Banac.

Stav pokroviteljice Bleiburga, predsjednice republike, je da pijetet žrtvama treba odati u tišini i bez politizacije. A izjave Peđe Grbina, smatra, idu smjeru politizacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene