Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skidanje porezne tajne

Zašto Vlada ignorira zahtjev oporbe kojim se mogao izbjeći slučaj Spačva?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj Spačva bio je presudan za smjenu Slavka Linića s mjesta ministra financija. On tvrdi kako je sve bilo po zakonu. No zadnju riječ imat će Uskok.

Sve su glasnija i upozorenja poduzetnika kojima nije jasno po kojim se kriterijima jednima opraštaju porezni dugovi, a drugima ne. Upravo kako bi se izbjegle sumnje u vođenje predstečajnih postupaka. Oporba je iznijela nekoliko prijedloga kako tome stati na kraj.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Ilustracija Neki povećali, neki smanjili Građanima upućen poziv zbog jednog poreza: Ako ga želite izbjeći treba vam potvrda liječnika

U predstečajnim nagodbama zna se kome država oprašta dug i zna se visina tog duga.

No, ne zna se, po kojem kriteriju se nekome otpisuju dugovi, a nekome ne, te na koji način se nagodba provodi. Kako bi se skinula sumnja s mogućih malverzacija oporba ima nekoliko prijedloga.

Laburisti bi taj problem riješili kroz izmjene opće poreznog zakona. HDZ bi mijenjao predstečajni zakon. Da sve treba biti transparentnije slaže se i predsjednik Ivo Josipović.

VIDEO Čudna priča oko Varteksa...

Da su kriteriji od samog početka bili jasniji, kažu, slučaj Spačva ne bi se ni dogodio. Kako ne bi bilo mjesta sumnji je li se nekome u predstečajnim nagodbama pogodovalo ili ne - laburisti predlažu da se ide u izmjene općeg poreznog zakona.

Nije dovoljno samo objaviti, tvrdi Lesar, ime onoga kome je oprošteno i visina duga.

'Nije omogućeno da se oznaka porezne tajne skine i s podataka o oproštenim dugovima odobrenim prolongatima i obročnoj otplati, pa čak ni u postupku predstečajne nagodbe. Na početku postupka zna se samo visina duga, a nakon završetka postupka nepoznato je koliko je od toga oprošteno i na koji način', rekao je Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista.

Kada država oprašta dugove kroz predstečajne nagodbe, smatra predsjednik, nužno je da cijeli postupak bude transparentniji.

'Zato sam sklon da od pravila koje je apsolutno čuvanje porezne tajne, napravimo izuzetak u onim slučajevima u kojim država sa nenaplaćenim poreznim prihodima ulazi u određeni aranžman upravo zato da bi bilo sve transparentno i da bi bila otklonjena svaka sumnja u moguće malverzacije', kaže Josipović.

Iz Vlade kažu - nema potrebe za takvim izmjenama. 'Svi dugovi vezani za poreze koji se opraštaju već su objavljeni javno na stranicama FINE. Nema potrebe da se to regulira posebno općim poreznim zakonom', rekao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade. 'Je li netko na stranicama Fine vidio da je porezni dug Spačve namiren zemljištem. Nije', napominje Lesar.

Da ne treba ići u izmjene opće poreznog zakona, slaže se i HDZ-ov Šuker. Sporan je, kaže, zakon o predstečajnoj nagodbi.

'Smatram da bi u zakon o predstečajnoj nagodbi ukoliko on ostane na snazi trebalo člankom definirati da u trenutku kad se završi predstečajna nagodba, da se onda treba javno objaviti kako i pod kojim uvjetima država u umanjenju poreznog duga postigla predstečajnu nagodbu sa poreznim dužnikom', rekao je Ivan Šuker, saborski zastupnik HDZ-a.

Za sad Vlada nema namjeru ići u ovakve izmjene. Pa zbog brojnih kritika i pritiska javnosti Vlada ide u izmjene zakona o predstečajnim nagodbama. A izmjene idu u smjeru da će umjesto FINE ubuduće postupak voditi sud kao neovisno i nepristrano tijelo u strogo propisanim rokovima.

Što je logičnije jer je FINA također vjerovnik u postupku. Prijedlog Laburista oko izmjene opće poreznog zakona bio je na Vladi, ali je odbačen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene