Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skoro propali, sada ulažu

VIDEO Čudna priča oko Varteksa...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi pitaju kako je moguće da tvrtka kojoj je oprošten dug sada ima novca za kupovinu druge tvrtke, a istovremeno najavljuje otpuštanje vlastitih radnika.

Varteks, prva tvrtka koja je prije godinu dana spašavana otpisom čak 70 posto dugova državi, sad želi kupiti udio u Čateksu, tvrtki koja je u istim tim predstečajnim nagodbama često ostajala praznih džepova. Na licitaciji za dionice ipak je prošla ponuda tvrtke VIS, poznatog varaždinskog tajkuna Davora Patafte, no u Varteksu se ne predaju i poručuju - nećemo odustati.

Pročitajte i ovo Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 2 Propast uz radničke suze Kutija u rukama i otkaz. Tako iz zadnje u nizu propalih tvrtki odlazi 170 radnica: "To je moja otpremnina za 28 godina staža" Čateks d.d zapošljava 250 ljudi HGK donosi Možemo li se oporaviti od koronakrize? Ove tvrtke pokazuju da ima prostora za optimizam

U javnobilježničkom uredu u Ivancu licitiralo se za 33 posto dionica Čateksa. Radili su telefoni, nudila se kuna više. Na kraju je tvrtka VIS, Davora Patafte s 44 kune po dionici nadmašila ponudu Varteksa koji sada najavljuje žalbu.

Od financijskog utopljenika od prije godinu dana Varteks se tako prometnuo u ulagača. U prošloj je godini Varteks iskazao dobit od čak 69 milijuna kuna dok se godinu prije poslovalo s minusom od 126 milijuna.  Preokret donosi predstečajna nagodba. Privatnim vlasnicima Varteksa država je oprostila 196 milijuna kuna duga, i kroz HBOR jamčila za 76 milijuna kuna kredita. Država je prijepisom 22 nekretnine naplatila 65 milijuna kuna duga, i još 15, uzimanjem u vlasništvo 13 posto dionica.

Neki kažu da daje rezultate, a neki da ne - Linić kaže: Ostaje!

Uprava Varteksa o poslovnim potezima koje vuče ne želi govoriti dok se mnogi pitaju kako je moguće da tvrtka kojoj je oprošten dug sada ima novca za kupovinu druge tvrtke, a istovremeno najavljuje otpuštanje vlastitih radnika.

Plan restrukturiranja Varteks još nije izradio. Brojka od 1700 radnika mogla bi se i prepoloviti. Na naš upit je li to ostvarenje ciljeva iz predstečajne nagodbe, u ministarstvu financija nisu nam odgovorili. Kritična je zato gradska oporba.

'Te predstečajne nagodbe nisu zakonite i rade se na štetu i vjerovnika i poreznih obveznika. Trebalo je uložiti u radnike i strojeve, nekretnine su i tak prevelike vu Varteksu', rekao je Marijan Kovačić, predsjednik gradskog HDZ-a.

Bez riječi je i prvi čovjek Čateksa, tvornice u većinskom radničkom vlasništvu koja je u dosadašnjim predstečajnim postupcima često ostajala bez svojeg novca, pa i sama upala u dugove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene