Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena tri eura

Plati pa uđi: Naplata ulaza u zadarsku katedralu iznenadila je mnoge

Aktualno Galerija Katedrale pod naplatom - 1 Katedrale pod naplatom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Katedrale pod naplatom - 2 Katedrale pod naplatom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Katedrale pod naplatom - 3 Katedrale pod naplatom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Katedrale pod naplatom - 4 Katedrale pod naplatom - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Katedrale pod naplatom - 5 Galerija 1/5 >>
Naplata ulaza u zadarsku katedralu iznenadila je dio javnosti, iako ovo nije prva crkva koja se odlučila na ulaznice. Riječ je o čuvanju sakralnih objekata, pogotovo onih koji su pod zaštitom UNESCO-a, a sve je to već sasvim normalna pojava godinama unatrag diljem Europe. Tim više iznenađuje što iz zadarske nadbiskupije već danima ne žele ništa o tome reći.

Katedrala svete Stošije u fokus javnosti stigla je zbog odluke zadarske nadbiskupije da uvede naplatu ulaznice od tri eura.  

"Sve to bi moglo biti besplatno za domaće i turiste. Gdje god sam bio svugdje se naplaćuje", rekao je Tomo iz Slovenije. "To je cijena jedne kave. Imate mnogo crkvi koje su zatvorene", poručio je Ian iz Australije. "Nažalost, mnogo crkvi u Europi pokušava prikupiti novac", dodala je Mariana iz Argentine.

Ulaz plaćaju samo oni koji nisu stanovnici Hrvatske.

Baš kao i brojni turisti i ekipa Dnevnika Nove TV je pokušala ući u zadarsku katedralu, s osobnom iskaznicom kako ne bi platili ulaznicu, ali vrata su ih dočekala zatvorena.

Pročitajte i ovo Otvoren Centar koralja na Zlarinu Više radnih mjesta Koralji na Zlarinu dobili svoj muzej vrijedan tri milijuna eura: "Rezultati će se pokazati u budućnosti"

Nisu pronašli ni natpis o cijeni ulaznice. Neslužbenim kanalima, saznali su da je katedrala u petak bila zatvorena jer su u njoj u tijeku bile pripreme za popodnevno vjenčanje.

Ono što je nejasno, odluka je zadarske nadbiskupije da odbija komentirati cijelu priču, iako je naplata ulaska u vjerske objekte kad obredi nisu u tijeku uobičajena praksa u svijetu, ali i diljem Hrvatske, donosi reporter Dnevnika Nove TV, Ivan Kaštelan.

Tako za posjet katedrali u Šibeniku treba izdvojiti pet eura ili dvostruko manje ako ste student ili učenik. Ulaz u splitsku katedralu naplaćuje se već godinama. Cijena za ovu sezonu je pet eura.

Ako želite doživjeti cijelo iskustvo u Splitu, pa obići od kripte do vrha zvonika Svetog Duje, paket se prodaje za petnaest eura. I najpoznatiji sakralni objekt u Istri pod naplatom. Eufrazijeva bazilika s uključenim posjetom zvoniku deset eura.

Pročitajte i ovo Plitvička jezera, ilustracija - 6 proljetno ruho Plitvička jezera slave rođendan i časte nižim cijenama ulaznica: Od 1. travnja posjetitelje čeka i novost u parku

"Religijski objekti bi trebali biti besplatni, a s druge strane to neko treba i održavati. Taj neko može izabrati da ne uđe ako se naplaćuje" rekao je Aleksandar iz Novog Sada.

"U nekim katedralama sam i više nego sretan da platim jer, kao što sam rekao, znam da će propasti u suprotnom. No, ima i nekih drugih za koje sam sretan samo ih vidjeti izvana jer naplaćuju previše", zaključio je Arthur iz Australije.

Zagrebačka katedrala zbog obnove ne prima posjetitelje, a ulaz je besplatan svima u stolnoj crkvi Đakovačko-osječke nadbiskupije. Zanimljivo u najskupljem hrvatskom gradu Dubrovniku, u Svetog Vlaha možete ući besplatno

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene