Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan u završnoj fazi

Odzvonilo je prešutnim minusima: Znate li koja je razlika između njih i dopuštenih prekoračenja? Doznajte i koja su vaša prava

Aktualno Galerija Prešutni minusi - 1 Prešutni minusi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prešutni minusi - 2 Prešutni minusi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prešutni minusi - 3 Prešutni minusi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prešutni minusi - 4 Galerija 1/4 >>
Odzvonilo je prešutnim minusima! Plan o postupnom ukidanju prešutnih prekoračenja na bankovnima računima, koji su Vlada i HNB lani dogovorili s bankama, ulazi u svoju završnu fazu. Kako će se on odvijati i na što sve građani imaju pravo, istražio je reporter Dnevnika Nove TV, Marko Biočina.

Star ili mlad, zaposlen ili nezaposlen, otprilike svaki drugi hrvatski građanin na svojem bankovnom računu koristi minus. I to onaj prešutni, s najvećom kamatom. No, to bi se uskoro trebalo promijeniti.

Do kraja mjeseca stići će dopisi na adrese stotina tisuća hrvatskih građana. Banke su im obvezne ponuditi uvjete po kojima će svoje nedozvoljene minuse pretvoriti u dozvoljene. Rok u kojem to mogu učiniti je idućih godinu dana, donosi reporter Dnevnika Nove TV, Marko Biočina.

Za građane bi to trebalo proći bezbolno. Potpisom novog ugovora takozvana prešutna prekoračenja bit će im pretvorena u, povoljnija, dopuštena prekoračenja. Mali problem je što građani slabo razlikuju to dvoje.

Pročitajte i ovo Ilustracija banke šalju obavijesti Život u crvenom: Mijenjaju se pravila za minus na računu, a ovako se iz njega možete izvući

"Dozvoljenog i kako? Ne znam iskreno", rekla je Anja. "To je nekakva fluidna bankovna formualcija", izjavio je Božidar. "Prešutno je ono kad ti oni daju, a ti ne znaš da je to zapravo odobreno. Za ovo prvo znaš da ti je upaljeno, ajmo reći", dodala je Tonka.

Razliku možda ne znaju građani, ali znaju banke koje su na prešutne minuse naplaćivale bitno više kamate nego na dopuštene minuse. Za minus od deset tisuća kuna, potrošač bi godišnje platio 240 kuna veću kamatu.

"Pritisak javnosti je bio prilično velik u tom pogledu i nešto je morala narodna banka učiniti, i Vlada", objasnio je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Pa je s bankama postignut sporazum da se kamate na te dvije vrste minusa izjednače. Ipak, upozorava Novotny, nijedan minus nije dobra ideja.

"To su najskuplji krediti koje možemo zamisliti. Ja bih savjetovao građanima da pretvore te minuse u srednjoročne kredite i polako ih otplaćuju", istaknuo je Novotny.

Pročitajte i ovo Ilustracija provjerili smo o čemu je riječ Banke šalju obavijesti, približava se rok u vezi izmjena za minuse po tekućim računima

Svi građani koji odluče da minus više ne žele dobit će dvogodišnji period za odvikavanje od njega. U prvih godinu dana banke im taj minus neće smjeti smanjiti, a u drugih godinu dana će ga građani otplaćivati u 12 jednakih mjesečnih rata.

Ukupni minus na računima građana u hrvatskim bankama iznosi nešto više od 700 milijuna eura. Bude li sve po planu, 1. srpnja 2025. godine, taj iznos trebao bi biti osjetno niži. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene