Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAHLADILO

Snijeg u Lici, u Dalmaciji ne voze trajekti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutro je u kontinentalnoj Hrvatskoj počelo s temperaturama tek nešto višim od nule. U Dalmaciji zbog jakog vjetra ne voze trajekti, a vozače HAK upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme.

Vrlo hladno jutro, ali uglavnom bez oborina i uz niske temeprature označilo je početak dana. Izmjereni su i temperaturni minusi, i to na Zavižanu -5 te na Sljemenu -3 stupnja Celzija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Novo pogoršanje je pred nama, ali neki će u lijepom vremenu ipak uživati duže: Meteorolog donosi detalje Ilustracija Vremenska prognoza Kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan otkriva meteorolog Nikola Vikić-Topić

Sjever Hrvatske mjerio je tek pokoji stupanj iznad nule u 7 sati ujutro pa su se tako Križevci i Koprivnica budili na svega 2 stupnja. U Gorskom kotaru, Delnice su mjerile tek jedan stupanj iznad nule.

Najtoplije je istovremeno bilo na otocima Hvaru, Komiži i Lastovu, gdje je izmjereno ugodnijih 11 stupnjeva Celzija.

Problemi na prometnicama

Samo za osobna vozila otvorene su dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica i državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Od 5,20 sati autocesta A6 Rijeka-Zagreb otvorena je za sve skupine vozila.

Dionicom Jadranske magistrale (D8) od Senja do Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I.i II. skupinu vozila).

Jadranskom magistralom (D8) između Podgore i Tučepa, zbog odrona, vozi se naizmjence jednim trakom.

Slab snijeg pada u Lici, koji se uglavnom ne zadržava na kolniku. Ima ga i na dionici autoceste A1 između čvora Otočac i tunela Sveti Rok. Vozače HAK upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme.

Granični prijelazi Mihanović Dol i Plavić zatvoreni su za sav promet zbog poplave.

U prekidu su trajektne linije Sumartin-Makarska, Stinica-Mišnjak i Stinica-Stara Novalja te katamaranske linije: Mali Lošinj-Rijeka, Korčula-Hvar-Split i Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, kao i brodska linija Mali Lošinj-Srakane Vele-Unije-Susak-Mali Lošinj, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Zbog vjetra trenutno ne plovi prema otoku Pagu ni trajekt na liniji Stinica-Stara Novalja.

Prognoza

Jutro će u unutrašnjosti biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz malo kiše ili snijega, prije svega u Slavoniji. Slično će biti i u gorju, dok će na Jadranu ipak biti više sunca. Tek na krajnjem jugu eventualno još može pasti malo kiše.

Temperatura, oko nule ili malo iznad, a na moru većinom od 5 do 10 stupnjeva. No, ne zaboravite na povremeno umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak koji će tijekom dana još i jačati, dok će na Jadranu puhati umjerena, jaka i vrlo jaka bura s olujnim udarima.

U kopnenom području će se promjenjivo oblačno vrijeme zadržati i poslijepodne, ali i dalje ponegdje može pasti malo kiše ili snijega. Najviša dnevna temperatura bit će do 5 stupnjeva Celzijevih, no uz sve jači sjeverni vjetar činit će se dosta hladnije. Upravo iz tog razloga, ako do sada niste nosili kape, šalove i rukavice - sada je možda pravo vrijeme da počnete.

>>
STIŽE ZIMA: Evo kakvo nas vrijeme očekuje!

Osjet hladnoće i na sjevernom Jadranu pojačavat će umjerena i jaka, na udare i olujna bura. Podno Velebita prema večeri udari mogu biti i orkanski pa svakako vodite računa i o tome. Posebno ako putujete. Za razliku od gorske Hrvatske, gdje isto može biti malo kiše ili snijega, na Jadranu će biti barem djelomice sunčano. Temperature će se kretati od 6 do 9 stupnjeva Celzijevih, u gorju oko nule, a najviše do 3 do 4 stupnja Celzijeva.

U Dalmaciji će poslijepodne biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima. Pri tom će se mjeriti od 6 do 11 stupnjeva Celzijevih, no zbog bure i ovdje će se činiti hladnije.

Vremenska prognoza za iduća tri dana

Hladno i vjetrovito nastavit će se i idućih nekoliko dana. U utorak bi na kontinentu moglo biti i olujnih udara sjeverca i sjeveroistočnjaka, a očekuje se i malo snijega. Pri tom bi se ponegdje u gorju, ali i u Slavoniji mogao stvoriti i tanji snježni pokrivač. Od sredine tjedna može biti i nešto sunca, no ostaje vrlo hladno.

Na moru će u novom tjednu biti djelomice sunčano, no i dalje uz mogućnost za malo kiše, a možda i snijega nošenog burom. Bura će biti olujna, podno Velebita na udare i orkanska. I ovdje od sutra dosta hladnije nego je to bilo do sad.

Dakle, stiže nam osjetno zahladnjenje, barem 5 do 6 stupnjeva, uz to praćeno i jakim sjevernim vjetrom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene