Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija MUP-a

Vozite neregistrirani automobil? To vas može koštati i do 50.000 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ured za osiguranje i MUP nastavljaju akcije u okviru kampanje 'Stop neosiguranim vozilima'i aktivnosti s ciljem smanjenja broja neosiguranih i neregistriranih vozila, ali i povećanja sigurnosti u prometu.

Tako su, protekla dva vikenda, s ciljem upoznavanja vlasnika vozila sa svim štetnim posljedicama upravljanja neosiguranim i neregistriranim vozilom, održane i edukativne akcije za građane na Trgu kralja Tomislava i Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Tom prigodom građanima su podijeljene informativne brošure sa svim detaljnim informacijama o kaznama i posljedicama vožnje neregistriranim i neosiguranim vozilima, a djelatnici HUO-a odgovarali su na sva pitanja zainteresiranih građana.
Prema novom Zakonu kazne i do 50 000 kuna.

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje na području grada Zagreba nalazi se 13.230 neosiguranih vozila, s time da se radi o vozilima kojima je istekao rok za obnovu osiguranja više od 30 dana.

>> VIDEO Uskoro stižu crne kutije u automobilima!

MUP RH dostavlja svakom vlasniku vozila koji u zakonskom roku ne odjavi vozilo i vrati pločice prekršajni nalog i kaznu u iznosu od 700 kuna te pokreće prekršajni postupak zbog upravljanja neosiguranim vozilom. Prema novom Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, neodgovorne vozače čekaju kazne čak i do 50.000 kuna. MUP također ima ovlasti odjaviti vozilo bez vraćanja prometne dozvole i registracijskih pločica ako je od isteka proteklo više od jedne godine.

Također se kažnjava i vozač vozila kaznom u iznosu od 2.000 kuna ukoliko upravlja neregistriranim vozilom ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.

Radi smanjenja broja vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole više od 30 dana, djelatnici policije će nastaviti s izdavanjem prekršajnih naloga vlasnicima vozila koji nisu u zakonskom roku produžili važenje prometne dozvole, odnosno odjavili vozilo i vratili registarske pločice nadležnoj PU, dok će se vozila kojima je važenje prometne dozvole isteklo preko godinu dana, odjavljivati po službenoj dužnosti. (Agencija VLM)

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Podaci - 1 Brzina interneta Hrvatski Telekom mora platiti 5,9 milijuna eura: "Određivanje ovakve drakonske kazne je izvan svakog razumnog okvira"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene