Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlatko Cvrtila za Dnevnik Nove TV

'Nažalost, može se očekivati još napada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je stručnjak za geopolitiku profesor Vlatko Cvrtila.

Profesore, napadači su otprije poznati policiji, jedan od njih je bio u zatvoru, bili su praćeni i za njih su znale obavještajne službe. Kako je onda moguće da je ovakav napad izveden usred bijela dana?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 12 ubijenih FOTO Ovo su žrtve terorističkog napada na Charlie Hebdo Slika nije dostupna Primaju brojne donacije Charlie Hebdo nakladu diže na milijun primjeraka: 'Moramo izaći pod svaku cijenu!'

Ako uzmemo sve detalje u obzir, onda možemo reći da je to svakako propust policije, odnosno obavještajnih službi. Oni su naravno bili praćeni, ali očito ne dovoljno, ne dovoljno do te mjere da su mogli biti spriječeni da dođu u posjed dugog naoružanja.To nije tako jednostavno nabaviti, prema tome možemo reći da se radi o propustu obavjeptajnih službi. Ali ako pogledamo i ovo nakon samog stravičnog čina, oni su ustavri identificirani jer su počinili pogrešku. Oni su isto tako identificirani u kojem smjeru se kreću jer su ponovno počinili pogrešku orobivši jednu benzinsku stanicu. Tako da možemo reći da se sigurnosni sektor u Francuskoj baš nije previše snašao u ovim trenucima.

Vidjeli smo i danas eksplozije i pucnjava, može li se očekivati još napada?

Nažalost, da. Francuska je i prije ovog napada, unazad nekoliko mjeseci, imala slične manje incidente koji baš nisu došli na naslovnice novina i medija u svijetu, međutim ovo što se danas događa i ako to stavimo u kontekst ovoga incidenta onda zapravo možemo reći da se stvara neka vrsta i osvete, ako je to prava riječ u ovome trenutku, i to dodatno elektrizira situaciju i ja bih rekao jača islamofobiju u Europi.

Kako će Europa sada sigurnosno odgovoriti?

Sigurnosne službe, sigurnosni sektori podižu razinu svoje pozornosti i razinu sigurnosti, međutim to nije dovoljno dobar odgovor. Je možda u ovome trenutku da se eventualno može uočiti određene aktivnosti koje bi slijedile prema nekakvim drugim terorističkim napadima. Međutim, to nije rješenje i zapravo vi takvim sigurnosnim podizanjem stalno tenzija stvarate jednu napetost u sigurnosnom sektoru, i zapravo jednu napetost u društvu.

Vidjet ćemo uskoro i priču o zapljeni oružja u Hrvatskoj… Možemo li jačanje mjera očekivati i u Hrvatskoj?

Sigurno one jesu poduzete, vrlo vjerojatno mislim neće ni biti objavljene. Hrvatska nije u nekakvom središtu opasnosti, ali s obzirom da smo članica Europske unije, s obzirom da surađujemo s drugim državama i drugim policijama i tajnim službama sigurno su povećane mjere pozornosti, a čini mi se da je i ova mjera koja je rezultirala i uhićenjem i zapljenom ovog transporta naoružanja bila jedna od tih mjera jer je uočeno da se povećavaju aktivnosti u Europi koji mogu voditi prema sličnim incidentima u budućnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene