Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O situaciji u Ukrajini

'Ove slike i ono što će se događati idućih dana - može se pretvoriti u građanski rat'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O situaciji u Ukrajini u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s našim gostom, stručnjakom za geopolitiku, dekanom veleučilišta Vern, prof. Vlatkom Cvrtilom.

1. Snimke iz Ukrajine su svakim danom sve više uznemirujuće. Je li tamo rat?

Pročitajte i ovo Avdijivka Neprijatelj ima svega U paklu Avdijivke ruševine čuvaju promrzli vojnici bez oružja: "Leševi su posvuda, sve naši ljudi" Volodimir Zelenski Za 90 dana Nema kraja: Prvo napravio red u vojsci pa potpisao zakon o produljenju izvanrednog stanja

Kada bi pogledali parametre za definiciju rata mogli bismo reći da se ne radi o ratu, već se radi o vrlo ozbiljnoj političkoj krizi. Ali nažalost ove slike i ono što će se događati idućih dana ima sve parametre da se to pretvori u građanski rat ukoliko ne dođe do deeskalacije nasilja.

'Ovo sa čime se suočavamo nije neka pobuna kratkog vijeka, to je u stvari rat!'

2. Može li se očekivati oštrija intervencija Rusije?

Vjerojatno ne. U ovome trenutku Rusija ostvaruje svoje ciljeve bez izravne vanjske intervencije, preko proruskih snaga koje su zaizimale državne zgrade te na neki način delegitimirale sadašnju vladajuću strukturu u Kijevu, dakle oni uopće ne kontroliraju jedan dio teritorija i to je glavni cilj u ovom trenutku. Taj cilj će se i dalje ostvarivati sličnim akcijama, odnosno sprječavanjem vlasti u Kijevu da dođu u bilo kakav posjed i kontrolu ovih zgrada u većini gradova na istoku Ukrajine.

3. Kako sada stvari stoje, hoće li Ukrajina ostati bez još nekih dijelova svojeg teritorija?

U ovome trenutku mislim da nije namjera Rusije da intervenira izvana, jer bi to značilo da će izazvati jaču akciju sa zapada, koja nebi bila vojna ali bi bila ekonomska i to Rusiji ne odgovara. Ono što se trenutno događa na terenu odgovara ruskim ciljevima, a to je se destabilizira vladajuća garnitura, da se dovedu i predsjednički izbori u pitanje, odnosno vjerojatno se u jednom dijelu Ukrajine neće moći provesti predsjednički 25. svibnja i u tom smislu oni uvijek mogu govoriti o nelegitimnoj vlasti u samome Kijevu. Ono što treba naglasiti je to da se ova situacija neće moći riješiti bez Rusije. Tek u onome trenutku kadas e uspiju približiti zapadni i Ruski stavovi onome što bi trebala biti budućnost Ukrajine onda će doći do deeskalacije nasilja. To je formula koja je poznata svima u ovome trenutku, međutim svi još igraju an neke svoje karte nadajući se da će se situacija promijeniti.

4. A kako komentirate angažman Međunarodne zajednice u ukrajinskoj krizi?

Ono što oni mogu napraviti, napravili su. Svako oštrije zauzimanje za ukrajinsku stranu, dakle vladajuću garnituru bi izazivalo reakciju sa ruske strane. I kada pogledamop same sankcije, one nisu išle prema Rusiji već prema pojedincima. Sankcije su takve da nikoga posebno ne ugroze i da otvore prostor diplomatskom rješenju. Svi se još uvijek nadaju, bez obzira na deeskalaciju nasilja da se može postići određeno diplomatsko rješenje, samo je pitanje tko će prvi povući potez i pristati na kompromis. Tu je ključna, čini mi se, sadašnja garnitura u Kijevu, oni bi trebali pronaći načina da idu za političkim rješenjima koja se sada pojavljuju na istoku Ukrajine. Ukoliko to neće postići neku vrstu decentralizacije ili federalizacije vrlo vjerojatno će istok Ukrajine ostati izvan njihove kontrole.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene