Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka s istoka Ukrajine

'Ovo sa čime se suočavamo nije neka pobuna kratkog vijeka, to je u stvari rat!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinske snage preuzele su kontrolu nad stožerom službe sigurnosti u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, južno od proruskog pobunjeničkog uporišta Slovjanska, priopćilo je u subotu ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova.

18:08 - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je u razgovoru za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ocijenio da bi Rusija počinila "povijesnu grešku" ako nastavi destabilizirati Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

"Moskva bi počinila povijesnu grešku koja bi mogla imati teške posljedice za odnose između Rusije i Zapada", upozorio je Rasmussen, prenosi FAZ.

On je precizirao da bi mogle biti poduzete stroge sankcije protiv ruskog gospodarstva dok je vojna opcija isključena.

U subotu su zapadne zemlje pozdravile oslobađanje promatračke skupine OESS-a koje su proruski separatisti u Slovjansku u zatočeništvu držali duže od tjedan dana, posebice zahvaljujući ruskoj intervenciji.

Ali stanje u zemlji i dalje je iznimno napeto nakon nasilja u petak u Odesi, kada su 42 osobe poginule u sukobima i požaru zgrade.

Ukrajinska vojska nastavlja "anititerorističke" vojne operacije u Slovjansku i susjednom gradu Kramatorsku, gdje je živote izgubilo pet ukrajinskih vojnika.

Pobunjenici su u petak objavili kako je pet poginulih, tri pobunjenika i dva civila.

16:30 - "Sad je pod kontrolom Nacionalne garde", priopćilo je ministarstvo. Lokalna televizija prikazala je snimke oklopnih vozila kako se kreću središtem grada.

Istovremeno je zapovjednik protuterorističke jedinice potvrdio da se oko Kramatorska vode žestoke borbe.

"Ovo s čime se suočavamo u regiji Donjecka i istočnim dijelovima zemlje nije tek neka pobuna kratkog vijeka, to je u stvari rat", kazao je Vasil Krutov.

Ukrajinske vlasti u subotu su nastavile protuterorističke aktivnosti protiv separatista na području Kramatorska a ranije tijekom dana snage reda zauzele su televizijski toranj u Kramatorsku.

Ruski mediji javljaju o borbama oko Kramatorska a pozivajući se na bolničke izvore govore da je u sukobima jedna osoba poginula a devet je ranjeno.

12: 35 - Vlasti u Kijevu i njihovi saveznici sa zapada izravno su krivi za krvoproliće u Odesi u kojem je poginulo najmanje 38 osoba, rekao je u subotu glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

'Kijev i zapadni sponzori izazivaju krvoproliće i za njega snose izravnu odgovornost', rekao je glasnogovornik Vladimira Putina.

Trideset osam osoba izgubilo je život u požaru u jednoj zgradi u Odesi, na jugu Ukrajine, nakon sukoba pristaša ukrajinskog jedinstva i proruskih aktivista u petak, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Kijevu. Ukrajinske vlasti objavile su u subotu da je nakon nereda uhićeno 130 osoba.

Peskov je rekao da su ruske vlasti 'izgubile utjecaj nad samoobrambenim snagama' na jugoistoku Ukrajine i da Rusija ne može sama razriješiti sukob u susjednoj zemlji. On je ocijenio da se zbog nemira i nasilja u Ukrajini održavanje najavljenih predsjedničkih izbora 25. svibnja čini 'apsurdnim'.

Ukrajinske vlasti su u subotu nastavile protuterorističke aktivnosti protiv separatista na području Krematorska, objavio je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

Krvoproliće u Ukrajini: U proteklih 24 sata više od 50 poginulih

On je potvrdio da su ukrajinske snage reda zauzele televizijski toranju u Krematorsku, ali nije dao nikakve podatke o mogućim žrtvama ili pojedinostima akcije. 'Aktivna faza operacije nastavljena je u zoru. Ne zaustavljamo se', napisao je Avakov na twitteru.

Ruski mediji također su javili o borbama oko Krematorska a pozivajući se na bolničke izvore govore da je u sukobima jedna osoba poginula a devet je ranjeno.

U petak su ukrajinske vlasti počele akciju protiv separatista u susjednom Slovjansku, gradu s oko 130.000 stanovnika. U borbama su srušena najmanje dva ukrajinska helikoptera, pri čemu je jedna dvočlana posada poginula a jednu su zarobili separatisti. Proruski aktivisti su objavili da su u Slovjansku ubijena tri njihova 'vojnika' i dva civila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene