Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekoliko tvrtki već zatražilo

Predstečajnom nagodbom protiv nelikvidnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nelikvidnost u državi raste, a prema posljednjim podacima Fine neplaćeni računi građana skočili su za 600 milijuna kuna u odnosu na protekli mjesec. Nelikvidnost tvrtki, ipak, blago je pala.

Ova zime mnogi dužnici će ili stati na noge ili konačno u likvidaciju. Nagodbu s onima kojima duguju u mjesec i pol dana zatražilo je 189 tvrtki s ukupnim dugom od 7 milijardi i 830 milijuna kuna ,a koje zapošljavaju 6 888 radnika. No ukupno, tvrtki koje su prezadužena ima čak 55 009 uz napomenu da mnoge postoje samo na papiru.

Stručnjaci kažu da je zakon bio potreban, ali i upozoravaju. 'Zakon je bitno otupljen u onom trenutku kada je izbačena obaveza banaka da obavezno moraju ulaziti u taj postupak predstečajnenagodbe nakon toga to, ipak, više nije taj zakon kako je bio zamišljen', rekao je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera.

Pročitajte i ovo Reakcije na potres više od dvije tisuće komentara Slabi potresi izazvali lavinu komentara: "Takve reakcije su dokaz traume" Ilustracija upozorio RASFF U proizvodu iz Hrvatske otkriven veoma zarazan virus: Reagirao europski sustav za brzo uzbunjivanje

Nagodbu su za sada zatražile i velike tvrtke poput Magme, Konstruktora, Varteksa ili Tiskare Vjesnik. Banke i država koje su najveći vjerovnici, ovim će potezom dužnicima koji imaju potencijala dati priliku kroz reprogram dugova ili ulazak u njihovu vlasničku strukturu.

>> Problem nelikvidnosti: Građani i tvrtke duguju milijarde!

Postupkom predstečajne nagodbe nastoji se dužniku dati još jednu šansu da u međusobnom dogovoru s vjerovnicima spriječi otvaranje stečaja nad sobom te da stane na svoje noge i nastavi svoje poslovanje.

Oporba kaže da Zakon neće u potpunosti riješit problem nelikvidnosti. 'On će možda neke probleme riješiti no problem nelikvidnosti je puno dublji. Može se riješit da se sa scene naprosto eliminiraju oni koji ne postoje oni koji su tu osnovani radi nečega pa su osnovali neku drugu tvrtku i tako dalje', objasnio je Ivan Šuker.

Ministar financija očekuje da će Nagodba dobar dio problema nelikvidnosti riješiti u 6 mjeseci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene