Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VLADA Usvojen Nacionalni plan razvoja bolnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalnim planom razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014. - 2016., koji je Vlada usvojila na sjednici u srijedu, želi se povećati dostupnost i kvaliteta bolničke zdravstvene zaštite te racionalizirati troškove poslovanja bolničkih ustanova.

Cilj je Nacionalnog plana povećati dostupnost bolničke zdravstvene zaštite, unaprijediti kvalitetu, učinkovitost i pružanje bolničkih usluga te povećati djelotvornost i racionalizirati troškove poslovanja bolničkih ustanova, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zadnji u hrvatskom predsjedanju Plenković nakon summita EU: "Hrvatska se s izvanrednim zbivanjima nosila najbolje moguće" Dinko Čondić, član Upravnog odbora Hrvatske udruge inženjera građevinarstva, i Ivan Čorkalo I struka je ljutita Opasnost prijeti s krovova: Što se smije odmah popravljati bez ikakvih dozvola? Inženjeri upozoravaju - 550 zgrada označeno je kao crveno

Nositelj Nacionalnog plana je Ministarstvo zdravlja, a Varga ističe kako se plan temelji na načelima supsidijarnosti i funkcionalne integracije.

Nacionalnim planom definira se i uspostava Nacionalnog registra pružatelja zdravstvene zaštite i u njemu će, uz osnovne podatke o zdravstvenim ustanovama, biti definiran maksimalni broj akutnih postelja, postelja i stolaca u dnevnim bolnicama, postelja u produljenoj i dugotrajnoj zdravstvenoj zaštiti te postelja za kronično liječanje i palijativnu skrb.

'Rang lista bolnica ne odražava realno stanje'

Prema Nacionalnom planu, želi se smanjiti stopa akutnog bolničkog liječenja za 10 posto, prosječnu stopu popunjenosti kreveta dovesti na 80 do 85 posto (ovisno o djelatnosti), smanjiti duljinu bolničkog liječenja za 10 do 40 posto (ovisno o djelatnosti i ustanovi), povećati broja ambulantnih usluga za minimalno 10 posto te povećati broj slučajeva dnevne bolnice i dnevne kirurgije za minimalno 10 posto.

Nacionalni plan se temelji na četiri regije zdravstvenog planiranja - Središnja i sjeverna regija, Istočna regija, Južna te Zapadna regija. U svakoj od njih bit će jedan klinički bolnički centar kao krovna bolnička institucija u regiji s kojom su povezane manje bolnice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene