Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imamo još pet dana

EUROPA TO NEĆE TOLERIRATI Ne ispunimo li ove obveze, čekaju nas rigorozne kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako ministri uvjeravaju da u Vladi sve štima i posao ne trpi - neke obveze, koje imamo kao članica EU, neće biti izvršene na vrijeme.

Hrvatska se, kao i sve ostale članice Unije do 20. svibnja, a to je za pet dana - po pitanju duhanskih proizvoda mora uskladiti s Europom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Turisti isto u opasnosti Iran postrožio zakon o hidžabu: Kazne se kreću od 15 godina zatvora do udaranja bičem Slika nije dostupna Novi zakon Svi rođeni nakon 2008. godine više neće moći kupiti duhanske proizvode: "Želimo osigurati da mladi nikada ne počnu pušiti"

Iz resornog ministarstva opravdavaju se analizom stručnih Vladinih tijela - i nadaju se da će im Europa progledati kroz prste i pomaknuti rokove, bez naplate novčanih kazni.

Hrvatskoj je ostalo još pet dana da se Zakon o duhanu, uskladi s europskim. 'Momentalno je na razmatranju stručnih vladinih tijela i vjerujem da će se uskoro naći na dnevnom redu sjednice Vlade RH. Najvjerojatnije ćemo malo morati pomaknuti taj rok u našem slučaju. Hoćemo li snositi sankcije? Teško bi to itko sada mogao odgovorno kazati, znate to ovisi o tijelima EU', rekao je Ivan Bekavac, zamjenik ministra zdravlja.

Oporba je sigurna da rokove nećemo ispoštovati ali i da nam Europa neće tolerirati kašnjenje. 'Mađarska je bila nedavno kažnjena sa kaznom od 15 tisuća eura za svaki dan kašnjenja donošenja zakona, vjerujem da će Europska komisija po pitanju ovog zakona biti jako rigorozna', rekao je Siniša Varga, bivši ministra zdravlja.

Rigorozna je i Direktiva. Propisuje da dvije trećine na kutiji zauzimaju upozorenja i slike, zabranjuje sve dodane okuse, osim mentola, koji će biti izbačen do 2020.godine.

Cilj je smanjiti broj pušača, posebice novih pušaća, jer samo u dvije minute, u svijetu će od posljedica pušenje umrijeti 15 osoba. Prema podacima svjetske zdravstvene organizacije oko 600 tisuća nepušača godišnje umre od posljedice pasivnog pušenja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene