Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imamo još 12 dana...

HRVATSKOJ PRIJETI KAZNA Zakon još nije stigao ni do Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako će izgledati kutija cigareta u Hrvatskoj? Europska komisija traži da dvije trećine kutije zauzima upozorenje i slike, zabranjuje sve dodane okuse s izuzetkom mentola koji će biti izbačen do 2020., a dopušta se jedino duhan s okusima za nargile. No, Hrvatska još nije donijela nacionalni zakon pa joj prijeti kazna.

Cigaretu ne gasi svaki treći stanovnik Hrvatske.

Pročitajte i ovo doc. dr. sc. Željka Karin Uzrok teških bolesti Mladi sve ranije počinju s nepoželjnom navikom, petina ih je probala prije 13. godine: "Skoro 30 posto ih to radi iz navike, ali i zbog stresa" Veće cijene cigareta i žestokih pića (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Globalna duhanska epidemija WHO upozorava: Ne postoji razlika između cigareta i uređaja za grijanje duhana

'Bilo je situacija kad je bilo tanko s lovom pa sam izletila iz kuće i nisam otišla u pekaru nego na trafiku', priča pušačica Jelena.

Hrvatska ima još 12 dana da svoj Zakon o duhanskim proizvodima uskladi s Europskom direktivom. Zakon još nije stigao ni do Vlade, ali u Ministarstvu zdravlja i danas optimistično poručuju - sve će biti spremno na vrijeme.

Novi zakon predviđa zabranu light i svih cigareta osim onih s okusom mentola. Plan je i postrožiti pravila za elektronske cigarete. Na kutijama će stajati šokantna upozorenja.

'Može utjecati na mlađe pušače koji tek počinju pušiti. Kod ovih starijih postoji jedna studija u Australiji gdje se vidjelo da je zapravo porasla upotreba tabakera i etuija za cigarete', kazao je Boris Gracin, specijalist psihijatar iz NZJZ 'Dr. Andrija Štampar'.

U Europi upravo Hrvatska ima najveći broj žena koje puše. Na neslavnom smo trećem mjestu i po broju mladih pušača.

'Više od 9.000 ljudi u Hrvatskoj umre od posljedica pušenja', napominje dr. Gracin.

Kod muškaraca na prvom mjestu je karcinom pluća, a kod žena je već na trećem mjestu. I ide prema vrhu. Na liječenje od posljedica pušenja iz hrvatskog zdravstvenog sustava svake se godine izdvaja milijarda i pol kuna. Inače, osoba koja u Hrvatskoj na dan popuši kutiju cigareta, na godinu će na tu nezdravu naviku potrošiti više od 8.000 kuna. A umjesto te nezdrave navike za taj iznos mogla bi kupiti primjerice rabljeni automobil stariji od 10 godina.

Pušači se najviše boje povećanja cijena, no u Ministarstvu financija potvrdili su nam kako nemaju plan povisivati trošarine. Ali ne treba zaboraviti kako zdravlje - nema cijenu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene