Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez potpisanog sporazuma

NIJE POSTIGNUT DOGOVOR Završio sastanak Vlade i sindikata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada i sindikati javnih službi ni danas nisu potpisati sporazum o plaćama u javnim službama, jer sporna pitanja nisu još riješena.

18:11 - Završio je sastanak Vlade i sindikata, ali nije postignut dogovor. Danas nisu potpisali sporazum, kao što je bilo najavljeno da će ga potpisati, jer Vlada osporava sporazum iz 2009.

Pročitajte i ovo Željko Stipić - 1 u Dnevniku Nove TV Predsjednik sindikata Preporod o pregovorima s Vladom: "Vrijeđa nas kada ministri aludiraju da nismo dovoljno osjetljivi" Stjepan Topolnjak - 2 najavili prosvjede Sindikati nakon sastanka s Vladom: "Nismo zadovoljni. Ponuda je bolja, ali daleko je od očekivanog"

Pregovori se nastavljaju.

17:32 - Iako su Vlada i sindikati u petak postigli usmeni dogovor oko povećanja osnovice za plaće i za danas najavili potpisivanje tog sporazuma, upitno je hoće li do toga doći. Dogovor oko duga u 2016. godini još nije postignut. Ne zna se ni što će biti s isplatom božićnica iako iz sindikata kažu da im je Vlada ponudila isplatu u siječnju 2017.

Dio sindikata spreman je potpisati sporazum, a dio ga neće potpisati sve dok im Vlada ne udovolji. Neke stvari su tijekom vikenda postale sporne, upozorili su sindikati prije sastanka. Pregovarački timovi Vlade i sindikata odlučili su napraviti stanku, a pregovori su nastavljeni prije otprilike sat vremena.

Za sada se štrajk ne spominje kao opcija, ali uvijek stoji kao jedna od mogućnosti. Dojam je da i sindikati i Vlada žele sve riješiti mirnim putem, potpisati sporazum kako bi se izbjegla radikalna varijanta da se ide u generalni štrajk.

Sporan je dug iz 2016. za javne službe i državne službenike. Sindikati kažu da on iznosi milijardu i osamsto milijuna kuna, a Vlada da je dug 200 milijuna. Spremni su iduće godine platiti 100 milijuna, a 2018. 100 milijuna. I to je ta točka prijepora zbog koje se danas nije potpisivao ugovor i zbog čega su se pregovori nastavili. Nije poznato koliko bi još mogli potrajati.

Na sastanak je došao i ministar financija Zdravko Marić. I on i čelnici sindikata su izrazili uvjerenje kao će na kraju ipak postići nekakav kompromis i da će se sve riješiti na obostrano zadovoljstvo.
 

13:10 - Pregovori Vlade i sindikata prekinuti su do 16 sati. Pred novinare je izišao sindikalist Ivica Babić koji je rekao: "Prvo poluvrijeme je gotovo. Utakmica još traje."

Kazao je da se nada da će danas biti gotova.

Obrat preko vikenda i "fige u džepu"

Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe istječe s današnjim danom, a Vlada i sindikati u petak su postigli načelni, usmeni dogovor o povećanju osnovice plaće u sljedećoj godini.

No, prema izjavama sindikalista prije još jednog radnog sastanka koji je počeo u 9 sati i konačne potvrde dogovora, čini se da se situacija preko vikenda ipak promijenila. Naime, nekim je sindikatima sporan dug za 2016. godinu oko kojeg s Vladom još nisu postigli dogovor. 

Prema izračunu sindikata dug iznosi 1,4 milijarde kuna za javne službe te još 400 milijuna kuna za državne službenike. Vlada im je ponudila po 100 milijuna kuna iduće i 2018. godine.

Presjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić kazao je da će se "danas pokazati drži li tko fige u džepu". No, isto je tako rekao da će njihov sindikat potpisati sporazum s Vladom.

Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, dao je prije sastanka znakovitu izjavu:

"Je li se što promijenilo preko vikenda? Da. Neke su stvari postale zabrinjavajuće. Mi ne držimo figu u džepu, ali Vlada da. Vidjet će se politika Vlade prema socijalnim partnerima. Kad završi sastanak, progovorit ćemo o svemu."

Anica Prašnjak iz sindikata medicinskih sestara kazala je da "ništa neće potpisati dok svi ne budu zadovoljni". 

Ljubica Pilić iz sindikata djelatnika u kulturi kazala je da se nada da će sporazum s Vladom potpisati danas.

"Ne možemo poreći da su se dogodile neke promjene preko vikenda, ali kao što sam prošli tjedan bila optimistična i sada sam," izjavila je. Pojasnila je kako su pravnici preko vikenda radili na tekstu ugovora i kako je u tom dijelu došlo do određenih problema.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić također je izrazio nadu da će danas biti postignut dogovor.

"Oko duga ćemo se dogovoriti. Neko kompromisno rješenje oko duga u granicama mogućeg. Nadam se da će danas sve biti riješeno", izjavio je.

Višesatni pregovori predstavnika Vlade i osam sindikata javnih službi u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava završili su u petak dogovorom o tripostotnom povećanju osnovice za plaće zaposlenih u javnim službama u travnju te potom tripostotnom povećanju u studenom iduće godine. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene