Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati i Vlada

DOGOVOR O POVEĆANJU PLAĆA - Vlada osigurava 700 milijuna kuna više za 2017.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I danas su se nastavili pregovori između Vlade i sindikata oko povećanja osnovice za zaposlene u državnim i javnim službama.

Sastale su se radne skupine radi sastavljanja konačnog teksta sporazuma za sastanak s ministrima u ponedjeljak. Iz sindikata kažu kako je zasad usmeni dogovor povećanje osnovice za šest posto sljedeće godine, ali u dva navrata po modelu tri plus tri.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Slika nije dostupna Unatoč navodnom dogovoru Pregovori ponovno duboko u noć: Unatoč najavi još ništa od sporazuma

''Tri posto povećanja osnovice za obračun plaća od prvoga travnja i tri posto povećanja osnovice od prvoga studenog plus 100 milijuna kuna jednokratna isplata svim zaposlenima'', rekla je Ljubica Pilić iz Sindikata djelatnika u kulturi.

''To je otprilike na tom tragu, predviđena sredstva od 700 milijuna kuna su ta koja se mogu osigurati za povećanje osnovice i mase plaća u 2017. godini'', kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

Za Gordanu Kovač, učiteljicu s 35 godina staža, vraćanje osnovice za 6 posto znači oko 480 kuna veću plaću. Nije zadovoljna jer joj je prije 7 godina država uzela puno više nego što sada vraća. ''Ako se zna da je meni u strartu kad mi se smanjila osnovica i kada su mi se oduzeli dodaci na plaću smanjena plaća za 1000 kuna, o čemu mi pričamo sad nego o prevari'', kaže Gordana.

U javnom sektoru jedva čekaju i ovo povećanje, ističe Gordana, jer su mnogi u proteklih 7 godina smanjenih primanja upali u financijske probleme.

Osnovica bi se povećala za 3 posto u travnju i 3 posto u studenom pa bi to državni proračun sljedeće godine stajalo 700 mlijuna kuna. No svake sljedeće godine država bi trebala oko milijardu i 800 milijuna kuna više za plaće.

Zaposleni bi dobili i jednokratno 550 kuna bruto za zaostatak za 2016. Država bi tako dala samo 100 milijuna kuna od ukupnog duga za zaostatke koji iznose milijardu i 400 milijuna kuna. Iz sindikata kažu da su pristali na kompromis jer je upitan uspjeh na sudu.

''Postoji nekakav rizik, mi nemamo povjerenja u naše sudstvo naime imamo iskustva da se sudi protiv sindikata'', rekla je Pilić.

Gordana kaže da državi ne želi oprostiti zaostatak za 2016.-tu jer građani svoje dugove moraju platiti pa bi svoje trebala i država.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene