Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivo na sjednici Vlade

Vlada donijela odluku: POVEĆAVAJU se trošarine na goriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je povećala trošarine na goriva, a premijer se posebno osvrnuo na prijepore oko prodaje autocesta. 'Hrvatska ne može i neće rasprodati autoceste, poručio je Zoran Milanović.

Premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade osvrnuo se na monetizaciju autocesta. 'Monetizacijom autocesta građani će se voziti pod istim uvjetima kao do sada, ništa se ne mijenja. Država ne može i neće ništa prodati', istaknuo je Milanović.

Pročitajte i ovo Gorivo - 1 Neslužbeno Loša vijest za vozače: Sljedeći tjedan poskupljuje jedna vrsta goriva Izjava premijera Plenkovića nakon sjednice Vlade Na zatvorenom dijelu sjednice Imenovani novi predstavnici brojnih institucija: Na popisu se nalaze Jadrolinija, Novinarsko društvo, HGSS i brojni drugi

>> Linić: Novi zakon štiti građane u odnosu s bankama

'Radimo za 4,5 milijuna ljudi i državne financije, a ne za interesne skupine. Želimo sklopiti ugovor koji dobar za RH ali ne pod svaku cijenu', dodao je premijer.

'Nema šanse da se usred sezone cestarina povisi za sto posto. Nemoguće', naglasio je Milanović i poručio građanima kako interesne skupine, koje je spomenuo ne govore istinu, pogotovo ne njima.

>> Slikoviti prosvjednici protiv prodaje autocesta: 'Ne koljite kravu radi šnicla!'

'Potpuno je otvorena mogućnost da u tom procesu sudjeluju i hrvatski mirovinski fondovi. Možda ćemo morati prilagoditi neke zakone zbog toga, ali to je vrlo moguća priča', rekao je premijer.

'Ne nasjedajte na priče da će Hrvatska rasprodati autoceste. Ne može i neće', napomenuo je. 'Već se godinama vozi po cestama koje nisu u koncesiji HAC-a, poput autoceste Zagreb-Macelj i nije dosad bilo problema', dodao je premijer.

'Pazite kakve ugovore potpisujete'

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Svima koji su uzeli kredite u 'švicarcima' pasti će kamatna stopa.

'Novi zakon štiti građane u odnosu s bankama', poručio je ministar financija Slavko Linić.

Smatrali smo da je potrebno razriješiti odnose prema bankama, rekao je Linić. 'Definirali smo da nakon potpisivanja ugovora nije moguće dodatnim naknadama opteretiti korisnika koji je potpisao ugovor', naglasio je.

'Zakon je stvoren za zaštitu potrošača i uređivanje odnosa s bankama. Pazite kakve ugovore potpisujete', upozorio je nakon Linićevog izlaganja premijer Milanović.

Nove trošarine na goriva

Usvojen je i Prijedlog uredbe o visini trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon. Nove trošarine su: Olovni benzin 0.199, bezolovni 0.209, plinsko ulje i kerozin 0.1095 kn/litra. To će donijeti prihod proračuna od 300 milijuna kuna godišnje.

Prodaja HPB-a i CO-a

Prijedlog odluke o prodaji 99,13 posto dionica Hrvatske poštanske banke, kao i o prodaji do 50 posto dionica te dokapitalizaciji Croatia osiguranja isto tako je usvojen na današnjoj sjednici Vlade. Oba bi se društva trebala privatizirati javnim prikupljanjem ponuda strateških investitora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene