Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer o svom 'švicarcu'

'Kad kupuješ nešto, razmišljaj jesi li to u stanju financirati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Svima koji su uzeli kredite u 'švicarcima' past će kamatna stopa.

U 2008. godini bilo je pet posto nenaplaćenih kredita, a 2012. ih je bilo 12 posto. Trenutno je 300.000 blokiranih računa i nužna je zaštita potrošača te promjena zakona, ustvrdio je Linić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović posjet Zlataru Milanović: "Hrvatska je dno Europske unije, svaki dan se molimo za Bugarsku" Slika nije dostupna Tema dana Što mislite kako će završiti sukob Linića s bankarima?

'Novi zakon štiti građane u odnosu s bankama', poručio je ministar financija.

>> UŽIVO Milanović: Ne nasjedajte na priče da će Hrvatska rasprodati autoceste. Ne može i neće!

'Propisuju se kamate i marže, a očekuje se da iznosi istih budu manji. Ugovore s velikim tečajnim razlikama moguće je vratiti na ugovoreno', rekao je ministar financija.

Smatrali smo da je potrebno razriješiti odnose prema bankama, rekao je Linić. 'Definirali smo da nakon potpisivanja ugovora nije moguće dodatnim naknadama opteretiti korisnika koji je potpisao ugovor', naglasio je.

Redefiniranje kredita

'Utvrđujemo obvezu između banke-korisnika kredita, da mora korisnike pismeno obavijestiti o bilo kakvim promjenama kredita', dodao je Linić. Promjenjiva kamatna stopa je nepoznanica za korisnika kredita, istaknuo je ministar Linić, a njome banka često povećava maržu.

'Gdje god korisnik kredita nije jasno ugovorio što je to promijenjiva kamatna stopa, mi smo sad inzistirali da se svi krediti sad redefiniraju te da se korisnik mora upoznati s tim', rekao je Linić. Smanjit će se kamatna stopa i za sve koji su uzeli kredit u 'švicarcima', dodao je.

Isto tako, nastavio je Linić, banke moraju obavijestiti korisnika o umanjenju ili ukidanju dopuštenog minusa po tekućem računu, 30 dana ranije.

Premijer Milanović osvrnuo se nakon Linićevog izlaganja na prijedlog tog zakona. 'Ovaj zakon nema veze s presudom u slučaju Franak, jer je u pripremi već duže vremena i on je bio tema nedavnog razgovora s bankama, kojima ovaj model ne paše', istaknuo je.

'Zakon je stvoren za zaštitu potrošača'

'Svatko od nas kad ulazi u takve (poslovne) odnose, mora biti mrtav hladan i ozbiljan i razmišljati o tome što potpisuje i kakvu obavezu preuzima', poručio je premijer.

'Niti je istina da su ljudi bili potpuno izmanipulirani od banaka, jer sam i sam uzeo kredit u Švicarcima, niti je istina potpuno suprotna', smatra premijer.

'Zakon je stvoren za zaštitu potrošača i uređivanje odnosa s bankama. Pazite kakve ugovore potpisujete', upozorio je Milanović.

'Kad kupuješ nešto, razmišljaj jesi li to u stanju financirati. To su bile moje dileme', rekao je Milanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene