Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv prodaje autocesta

Slikoviti prosvjednici: 'Ne koljite kravu radi šnicla!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svoje nezadovoljstvo pred sjedištem Vlade prosvjedima iskazuju čak dva sindikata.

Nezavisni cestarski sindikat u 10 sati je organizirao prosvjed protiv davanja autocesta pod koncesiju.

Dvjestotinjak zaposlenika Hrvatskih autocesta, članova Nezavisnog cestarskog sindikata, krenuli su nešto prije 10 sati s Trga bana Jelačića prema Banskim dvorima, prosvjedujući protiv monetizacije autocesta.

Prosvjednici nose transparente "Reprogramirajte kredit i zadržite upravljanje autocestama", "Ne kolite kravu radi šnicla, ne damo HAC",  "Rasprodaja na Trgu sv. Marka", logotip Plana 21 Kukuriku koalicije koji izgleda kao da se rasipa, te znakove zabranjenog smjera.

U sindikatu tvrde da Vlada ne mora krenuti u monetizaciju autocesta, nego samo u reprogram postojećih kredita.

"Netočne su tvrdnje da su autoceste neprofitabilne, mi godišnje ostvarujemo 2,6 milijardi kuna. Sa sposobnom, a ne politički podobnom upravom i uz reprogram kredita do 2019. godine HAK bi poslovao u plusu", rekao je Hini Anđelko Kasunić, predsjednik podružnice sindikata u Hrvatskim autocestama.

Ne odustane li Vlada od monetizacije, sindikati će, najavljuje Kasunić, najesen pokrenuti inicijativu za održavanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili jesu li za davanje autocesta u koncesiju, ali i za prodaju drugih tvrtki u državnom vlasništvu, poput Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja.

Članovima Cestarskog sindikata pridružili su se i članovi nekih drugih sindikata i čelnici sindikalnih središnjica.

Organizator prosvjeda ističe kako je od Vlade, nakon njezine odluke da autoceste "monetizira" prodajom na 50 godina, odnosno davanjem pod koncesiju, tražio da odustane od te namjere do 15. srpnja ili će pokrenuti inicijativu za prikupljanje potpisa za referendum protiv koncesije ili prodaje ne samo autocesta nego i ostale strateške imovine i resursa Republike Hrvatske.

>> Davanje autocesta u koncesiju: Evo što bi dobio koncesionar, a što Hrvatska!

Kako Vlada nije odustala, navodi Nezavisni cestarski sindikat, prosvjedom žele još jednom upozoriti na štetnost odluke o koncesiji na autoceste, a prikupljanje potpisa za referendum najavljuje za listopad. Sindikat na prosvjed poziva sve građane, ali ističe kako u njemu ne mogu sudjelovati političke stranke jer nije riječ o političkom, nego nacionalnom pitanju.

'Ina radi, MOL se gradi'

U podne će i Sindikat radnika Ine i društava Ine Zagreb - INAŠ, članice Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) i braniteljske udruge Ine, održat radnički prosvjed pod sloganom "INA radi, MOL se gradi". Radnici Ine, ističu organizatori, još jednom žele upozoriti Vladu na sustavno pretvaranje Ine u MOL-ovu podružnicu.

>> INA odgovara sindikalcima: Cilj nam je postići veću kvalitetu poslovanja

Prosvjednicima će se obratiti predsjednica sindikata INAŠ Maja Rilović, predstavnik Udruga branitelja Ine Miljenko Balaško, povjerenik INAŠ-a za Sisačko-moslavačku regiju Zlatko Marčec i predsjednik HURS-a Ozren Matijašević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene