Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekinuta sjednica

Oporba: Više od pola zastupnika traži raspuštanje, ovom sazivu Sabora došao je kraj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog više od 80 potpisa za samoraspuštanje Sabora, Željko Reiner privremeno je prekinuo sjednicu.

11:00 - Zbog oporbenih zahtjeva predsjenik Sabora Željko Reiner privremeno je U Izvanrednim vijestima Nove TV koje počinju u 12:40 sati doznajte najnovije informacije oko političke krize u Hrvatskoj. prekinuo sjednicu.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

10:55 - SDP-ov Peđa Grbin nakon stanke je konstatirao kako je u ovim trnuncima više od polovice zastupnika, čak i više od njih 80, dalo svoje potpise SDP-ovoj inicijativi za samoraspuštanje Sabora.

SDP-ov Peđa Grbin nakon stanke je konstatirao kako je u ovim trnuncima više od polovice zastupnika, čak i više od njih 80, dalo svoje potpise SDP-ovoj inicijativi za samoraspuštanje Sabora.

'Radu ovog saziva Sabora došao je kraj', rekao je Grbin i dodao kako traže da se sjednica prekine te da se nastavi nakon što predsjednica završi današnje konzultacije te da se tom prilikom na dnevni red uvrsti jedna točka - prijedlog odluke o raspuštanju Sabora.

10:40 - Dragica Zgrebec zatražila je stanku ne bi li se osvrnulo na zahtjev za samoraspuštanje Sabora. 'Mi imamo glasove za samoraspuštanje Sabora. Ne možete se praviti da je sve normalno. U ovo državi više ništa nije normalno', poručila je Zgrebec.

09:50 - Jučerašnji okršaj saborskog zastupnika Stipe Petrine i predsjednika parlamenta Željka Reinera danas je dobio svoj epilog. Odmah po početku sjednice Sabora Petrina je tražio stanku ne bi li govorio o govorio o 'povredi poslovnika i diskriminacijskom odnosu predsjednika sabora prema njemu, uvođenju cenzure i kršenju poslovnika'.

Nezavisni zastupnik Petrina je, naime, podnio prigovor na rad predsjednika Reinera. 'Ja nisam protiv toga da se održava red u sabornici, ali sam protiv diskriminacije bilo kojeg zastupnika. Jučer ste, predsjedniče prvi put uveli cenzuru u Hrvatski sabor. Suprotno poslovničkoj odluci vi ste meni oduzeli pravo govora', rekao je za govornicom Petrina dodavši kako ga je Reiner izbrisao iz klupske i pojedinačne rasprave.

'U poslovniku nigdje ne vidim da predsjednik Sabora, bez obzira kakva stegovna mjera bila, da može uskratiti sloboda govora', kaže Petrina.

Siguran je Petrina kako od strane Reinera prema njemu postoji određeni animozitet. 'Jasno je da imate poseban odnos prema meni. I to mi je drago. Ali ne možete diskriminirati', kaže Petrina i poručuje Reineru kako se u sljedećem sazivu može dogoditi da on sjedi na njegovom mjestu.

Predsjednik Sabora odgovorio je na kritike.

'Uvijek je atraktivno nabacivati se riječima kao što su cenzura iako nemaju veze s onim što se jučer dogodilo. Nemojte si umišljati da imam bilo kakav poseban odnos prema vama ili animozitet. Nemam ni prema jednom zastupniku niti ću imati', rekao je Reiner.

'Svoje totalno nepoznavanje poslovnika ste pokazali i sada kad ste se pozvali na članak koji s tim nema apsolutno nikakve veze. Dobili ste opomenu, ne zbog onoga što ste govorili nego jer ste išli polemizirati sa mnom. Nikakva cenzura. Po poslovniku ne možete ulaziti u polemiku s predsjedavajućim', poručio je Petrini.

'Ja sam mogao pozvati saborsku stražu i dati vas odstraniti jer ste kršili poslovnik', rekao je Reiner i poručio Petrini kako je i njegov prigovor koji je poslan u Sabor neadekvatan ali je već predviđen za stavljanje na dnevni red.

Zakon o ravnopravnosti spolova

Hrvatski sabor nastavit će sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova, najavio je predsjednik Sabora Željko Reiner nakon izglasavanja nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Najavljene zakonske izmjene potaknulo je Ministarstvo socijalne politike i mladih radi jačanja pravne zaštite građana i usklađivanja s pravnom regulativom Europske unije.

Njima bi se trebala urediti "sveobuhvatna zaštita od viktimizacije" te provesti načela jednakih mogućnosti i postupanja prema muškarcima i ženama pri zapošljavanju i radu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene